Načítám…
Změna bodování tenisových lig od října 2022

Změna bodování tenisových lig od října 2022

21. Září 2022

Od začátku nového ročníku měníme bodování tenisových lig - nově budeme bodovat výhry místo uhraných gemů. Proč? A jak to bude nově? Dočteš se v článku.

Jak to bylo u tenisu doposud?

Do teď jsme bodovali u tenisových lig jednotlivců každý uhraný gem (hraje se primárně na 1 hraný set). U čtyřher se bodovaly uhrané sety (hraje se na 2 vítězné sety).

Pokud tě to zase tak do detailu nezajímá, přeskoč rovnou na část "Co to pro tenisty znamená v praxi?".

U jednotlivců bylo bodování takto:

Výsledek 6:0 6:1 6:2 6:3 6:4 7:5 7:6 6:7 5:7 4:6 3:6 2:6 1:6 0:6 S:S 6:S S:6
Počet bodů 20 19 18 17 16 15 13 7 5 4 3 2 1 0 -5 18 0

U čtyřher takto:

Výsledek 2:0 2:1 1:2 0:2 S:S 2:S S:2
Počet bodů 4 3 1 0 -1 3 0

Dále hráči v daném kole získávají body za pořadí ve skupině a body za úroveň.

  • U jednotlivců: 45 bodů za úroveň + za pořadí: 1. 30 bodů, 2. 24 bodů, 3. 0 bodů, 4. -24 bodů, 5. -30 bodů
  • U čtyřher: 13 bodů za úroveň + za pořadí: 1. 11 bodů, 2. 8 bodů, 3. 0 bodů, 4. -8 bodů, 5. -11 bodů

Dle těchto získaných bodů se tvoří žebříček hráčů v daném kole. Hráči v něm sbírají body do celkového hodnocení sezóny a ročníku a také se používá pro nasazení hráčů do dalšího kola.

Proč měníme?

Pro změnu jsou 2 zásadní důvody, které se nám u tenisových lig jednotlivců projevovaly častěji než u ostatních sportů (díky velké variabilitě možných bodových zisků na jednotlivých místech ve skupině).

1) Při přidání nových hráčů nebo odhlášení hráčů docházelo často k propadům o 2 úrovně. Ne že by k tomu po změně už dojít nemohlo, ale bude se to stávat díky lepšímu nastavení méně často..

Zde příklad: 5. hráč z 1. úrovně byl teď často na 10. místě žebříčku. Při přidání 1 nového hráče do 2. úrovně došlo k jeho propadu o 2 úrovně. Nově by tento hráč měl být na 7. místě žebříčku a sestup o pro sestup o 2 úrovně by došlo jen v případě přidání 4 nových hráčů do 2. úrovně. Při přidání 1 hráče do 2. úrovně nově místo toho nedojde k postupu 2. hráče ze 3. úrovně.

2) Hráč, který vyhrál více zápasů, mohl být v pořadí skupiny až za hráčem, který jich vyhrál méně. To nastalo díky bodování gemů. Tady už trochu záleží na úhlu pohledu, jestli je lepší vyhrát třeba 2 x 7:6 nebo prohra 6:7 a výhra 6:0. Většinou ale hráči, kterých se to dotýkalo, byli naštvaní nebo v lepší případě zklamaní, že je v pořadí skupiny předstihl někdo, koho porazili a kdo má celkově méně výher než oni. Díky bodování výher se toto stát už nemůže.

Další drobné výhody, které nové bodování přinese:

  • nebudou nutné výjimky pro zúžená nebo rozšířená místa v lize = například 4. úroveň, kde dochází k rozšíření schématu ligy na 2 paralelní skupiny. U všech skupin bude stejné bodování za pořadí (do teď byl u zmíněné 4. úrovně jinak bodované 2. místo ve skupině).
  • jednodušší systém - podobné bodování jako na turnaji. Za výhru bude vždy stejný počet bodů (2).
  • sjednocené bodování pro jednotlivce a čtyřhry (do budoucna možná pro všechny ligy)

Jak bude nově nastaveno?

Od začátku nového ročníku měníme bodování pro jednotlivce i čtyřhry. Bodování bude shodně nastaveno takto:

  1. Body za úroveň: 20 bodů
  2. Body za pořadí ve skupině: 1. místo 30 bodů, 2. místo 25 bodů, 3. místo 12 bodů, 4. místo 4 body a 5. místo 0 bodů
  3. Body za zápasy: 2 body za výhru, 0 za prohru, -1 bod za skreč (S:S)


S nastavením bodů děkujeme za pomoc našemu dvornímu matematikovi Jiřímu Egermaierovi, který s námi v Plzni hraje squashovou a tenisovou ligu.

Co to pro tenisty znamená v praxi?

Zde odpovídáme na možné otázky, které se hráčům budou honit hlavou:

Musím výsledek od října zapisovat jinak? Výsledek budeš zapisovat stejně jako doposud. Jen připravujeme pohodlnější zápis přímo na webu pro ty, kteří se domluví na 2 vítězné sety (nebude nutné používat přepočetní tabulku na 1 set).

Na uhraných gemech/setech tedy už vůbec nezáleží? Není to tak. Pořád na nich může záležet při shodném počtu výher 3 a více hráčů, kde rozhoduje minitabulka a skóre ze vzájemných zápasů. Pořád se tedy hraje o každý gem/set, který nakonec rozhodne.

Nebude to více nespravedlivé, když nedostanu žádné body za vyhraný gem/set? Naopak si myslíme, že je tam trochu více spravedlnosti v tom, že hráč, který vyhrál více zápasů bude vždy před tím, který vyhrál méně.

Nebude zkreslený žebříček, když se předtím bodovali gemy/sety a nově nikoli? Od října začíná nový ročník. Nebudeme tedy sčítat body dosažené ve starém systému s tím novým. Jediné, kde by to mohlo hrát určitou roli, je porovnání bodů vítěze ročníku z jednotlivých let, ale tam záleží vždy i na počtu hráčů v lize a tak to není žádná výrazná nevýhoda.

Kdo postupuje/sestupuje o úroveň výš/níž? Tady se teoreticky nic nemění. Vše se řídí žebříčkem posledního kola. V ideálním případě, kdyby se nikdo neodhlásil ani nepřihlásil, dojde k tomu, že 1. a 2. ze skupiny postoupí o úroveň výš (mimo v místě rozšíření ligy, kde většinou postoupí jen 1.), 3. zůstává v dané úrovni a 4. a 5. sestupují o úroveň níže. Změnou je to, že bude méně často docházet k sestupům/postupům o 2 úrovně při přidání nových hráčů nebo odhlášení hráčů.

Jak to bude u ostatních sportů?

Pokud se tento systém v praxi osvědčí, uvažujeme o změně na stejné nastavení u našich ostatních sportů. Nebude to ale dříve než na začátku ročníku 2024 (říjen 2023). Budeme tě informovat :)

Za tým VAŠÍ LIGY,

Petr

Petr
Petr Lundák - Strážce spokojenosti a vrchní běhna

Diskuze ke článku

Roman Zajac
Roman Zajac - Ahoj, v letošní sezóně 2022 se odehrálo ve Vaší Lize mnoho jak jedno tak dvou i třísetových. zápasů. Na příkladu jednoho hráče to bylo celkem 333 bodů za zápasy. Nicméně protože si dopřáváme někteří z nás vícesetové maratony, podívejme se jak by to vypadalo bez přepočtu za všechny sehrané soutěžní sety, pak by se třeba tento aktivní hráč dostal na 650 bodů ! :))! za sehrané sety, nebo jinak místo 20 bodové škálove stupnice , na zjednodušené decimální 10 až 0 bodů za zápasy podle rozdílu gamů v setu by se tento hráč dostal na nějakých 311 bodů. Ať tak či tak, tak je to už určite pořádná bodová porce, co říkáte? :)))
23. září 2022, 13:48
Roman Zajac
Roman Zajac - Aby těch bodů nebylo nikde málo, bylo by zajímavé dávat i bonusy za výhru podle síly soupeře, dle žebříčkového postavení z minulého ročníku (2021) . Např. 60b za hráče do 0.5% v topu z celkového počtu hráčů VLT 45b 1%, 35b 2% 30b, 20b, 15b, 12b, 9b, 6b,, 3b a 1b jako v čts. To by bylo super, díky za zváženou a za pozornost.
23. září 2022, 14:05
Prosím přihlas se pokud chceš komentovat. Nemáš účet na VAŠÍ LIZE? Zaregistruj se!

Platební metody

Platební metody
Server Error

500

We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.