Načítám…
Nová podoba bodování ligy - od února

Nová podoba bodování ligy - od února

25. Leden 2019

Děkujeme za vaše podněty k novému žebříčkovému sytému ligy. Někomu se nový systém líbí, někomu ne. Vyslyšeli jsme odezvy, které se opakují, a rozhodli bodování od února upravit, aby systém odpovídal vašim podnětům. Nová podoba bodování v článku.

Proč další úpravy?

Vyslyšeli jsme odezvy, které se opakují, a rozhodli se systém od února podle nich upravit - přidáme body za pořadí ve skupině. To povede k:

  1. Nebude běžně možné postoupit/sestoupit o 2 ligy (mimo případů, kdy dojde k přihlášení nových hráčů nebo odhlášení stávajících).
  2. Lepší pohyb hráčů, kdy v drtivé většině případů ze skupiny 2 postoupí, 2 sestoupí a 1 zůstane (opět, pokud v ligách výše nebude velký přírůstek / úbytek hráčů a ještě v případě skrečů S:S).
  3. Větší bitva o umístění ve skupině, protože teď přímo ovlivňuje body za kolo a postup / sestup.

Drobně měníme také bodování zápasů (opět od únorového kola):

  1. Přidáváme váhu výhře v bodování zápasů - pokud vyhraješ, tak odskočíš prohranému o něco více, než doteď.
  2. V tenise zohledníme i tie-break.

Málokdo má rád změny. Proto se omlouváme za další úpravy. Věříme ale, že to prospěje více vyrovnaným zápasům (zamezí větším skokům) a větší obměně hráčů (pravidelnější postupy a sestupy). U všeho nového nějakou dobu trvá než se ustálí a vychytají se mouchy. Proto děkujeme za zpětnou vazbu, nápady na zlepšení i trpělivost.

Jak konkrétně bude systém vypadat?

Squash, badminton, badminton-čtyřhry, beach volejbal

  • body za úroveň: 20 bodů
  • 1. místo ve skupině: 14 bodů
  • 2. místo ve skupině: 11 bodů
  • 3. místo ve skupině: 0 bodů
  • 4. místo ve skupině: -11 bodů
  • 5. místo ve skupině: -14 bodů
Výsledek3:03:13:22:31:30:3S:S3:SS:3
Počet bodů765210-260

Tenis

  • body za úroveň: 45 bodů
  • 1. místo ve skupině: 30 bodů
  • 2. místo ve skupině: 24 bodů
  • 3. místo ve skupině: 0 bodů
  • 4. místo ve skupině: -24 bodů
  • 5. místo ve skupině: -30 bodů
Výsledek6:06:16:26:36:47:57:66:75:74:63:62:61:60:6S:S6:SS:6
Počet bodů201918171615137543210-5180

Ping-pong

  • body za úroveň: 27 bodů
  • 1. místo ve skupině: 19 bodů
  • 2. místo ve skupině: 15 bodů
  • 3. místo ve skupině: 0 bodů
  • 4. místo ve skupině: -15 bodů
  • 5. místo ve skupině: -19 bodů
Výsledek4:04:14:24:33:42:41:40:4S:S4:SS:4
Počet bodů98763210-370


Tenis-čtyřhry:

  • body za úroveň: 13 bodů
  • 1. místo ve skupině: 11 bodů
  • 2. místo ve skupině: 8 bodů
  • 3. místo ve skupině: 0 bodů
  • 4. místo ve skupině: -8 bodů
  • 5. místo ve skupině: -11 bodů
Výsledek2:02:11:20:2S:S2:SS:2
Počet bodů4310-130


Pozn.: pokud je skupina šestičlenná, tak má hráč na 4. místě za pořadí ve skupině 0 bodů, na 5. místě stejně jako v normální situaci 4. hráč a 6. hráč stejně bodů jako normálně 5. hráč.

Kritéria pořadí hráčů ve skupině při shodě bodů

Pokud hráči ve skupině dosáhnou stejně bodů za zápasy, tak rozhodují kritéria v tomto pořadí:

  1. vzájemný zápas u dvou hráčů nebo vzájemné zápasy v případě tří a více hráčů (minitabulka)
    1. body ze vzájemných zápasů
    2. rozdíl vyhraných a prohraných setů ze vzájemných zápasů
    3. počet vyhraných setů ze vzájemných zápasů
  2. rozdíl vyhraných a prohraných zápasů ve skupině celkem
  3. počet vyhraných zápasů ve skupině celkem
  4. rozdíl vyhraných a prohraných setů ve skupině celkem
  5. počet vyhraných setů ve skupině celkem
  6. dřívější registrace na webu

Chtěl bych poděkovat naší expertní skupince ve složení Jirka Egermaier, Vojta Lejsek, Míra Petruška a Pavel Vrchota. Kluci nám pomáhali s vymýšlením a počítáním nového systému, aby vše dobře vycházelo. Hlavně Jirkovi a Vojtovi patří velké díky za pomoc s výpočty. Bez nich bychom to snad ani nedali! :)

Aktualizováno: Proč jsme se nevrátili ke starému "skupinovému" systému?

Ptáte se, proč jsme se nevrátili ke starému skupinovému systému. Ten důvod je snadné vyřazení hráčů a jejich opětovné zařazení. Týká se to těch, kdo se vrací po nějaké pauze, nebo případů, kdy hráč nemůže odehrát jeden měsíc kvůli zranění, dovolené, zahraniční cestě nebo dalším důvodům. Takové hráče teď můžeme snadno vyřadit a potom je vrátit zpět a to se opravdu často děje. Ve skupinovém systému pak hráči i tak postupovali třeba ze třetího místa ve skupině, nebo vznikaly šestičlenné skupiny a to zase dost hráčů štvalo, protože 5 zápasů pro ně bylo moc. Žebříčkový systém tak eliminuje šestičlenné skupiny (mimo spodních úrovní kvůli počtu hráčů ligy nedělitelnému 5) a díky snadnému vyřazení zvyšuje procento odehraných zápasů, což je hlavním smyslem ligy - zahrát si vyrovnané zápasy.

Aktualizováno: Přepočet bodů Podzimní sezóny

Protože navyšujeme body od února, upravíme body za Podzimní sezónu, aby nedošlo k tomu, že bude mít menší váhu v celoročním hodnocení. Po ukončení Podzimní sezóny vynásobíme body těmito koeficienty:

Squash, badminton, badminton-čtyřhry, ping-pong, beach volejbal

  • do 35 hráčů koeficient 2
  • přes 35 hráčů koeficient 3,5

Tenis

  • do 35 hráčů koeficient 3
  • přes 35 hráčů koeficient 4

Tenis-čtyřhry

  • do 35 hráčů koeficient 2,5

Za tým VAŠÍ LIGY,

Petr

vl-petr.jpg

Petr Lundák, správce ligy v menších městech a vrchní běhna


Diskuze ke článku

Petr Neradilek
Petr Neradilek - K bodovému systému - je vidět, že i Vám došlo, že jste zavedli nesmysl, ale nemáte odvahu vrátit zpět dříve velice dobře fungující hrací systém ( jednoduchý, přehledný, motivační ) a vymýšlíte další složitý mechanizmus. Ano byl to návrh jednoho z kritizujících a tak se snažíte zachraňovat tento nepovedený výmysl.
26. ledna 2019, 20:59
Michal Řezáč
Michal Řezáč - Není trochu škoda, že jsou teď skoky o dvě úrovně úplně vyloučené? Zrovna tento měsíc mi přistála ve skupině holčina, co je v lize nováčkem a vše prohrála 0:3. Zařazení nováčků do správné ligy není úplně easy peasy - co je tedy výhoda bodového systému, když ne to, aby nováček x měsíců po sobě nedostával čočku / nevyhrával vše s prstem v nose? Zrovna nováčky asi opravdu chcete přesvědčit, jak je liga cool, aby Vám znechucení po pár kolech neodešli, ne? Nestálo by za zvážení ten bodový rozdíl mezi úrovněmi trochu zredukovat? Jestli bylo cílem vytvořit systém, kdy dva ze skupiny postupují, dva sestupují a jeden zůstává, nerozumím tomu, proč se znovu nezavede původní systém. Jediný rozdíl vidím akorát v tom tříbodovém rozdílu za první a druhé (resp. čtvrté a páté) místo, který stejně moc velkou roli hrát nebude. Je to dostatečná výhoda, aby to opodstatnilo zavedení složitého systému, kterému nikdo nerozumí? Nebo mi něco uniká?
27. ledna 2019, 11:22
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Úplně vyloučené není nic, pouze málo pravděpodobné. Systém složitý není, oproti původnímu se jenom navíc na konci měsíce každému přičtou/odečtou body za umístění ve skupině. A co se týče spatně zařazeného nováčka - to s bodováním nesouvisí, každpopádně v novém systému by oproti starému neměl být problém ty opravdu špatně zařazené uměle posunout v žebříčku a dostat je tak tam, kam patří. To je na zvážení pro správce.
27. ledna 2019, 11:59
Michal Řezáč
Michal Řezáč - Původním systémem jsem myslel ten, co fungoval do loňského léta. Měl super jednoduchá pravidla (ten systém uměl vysvětlit každý hráč, to tady prostě nebude ani náhodou) a netrestal S:S lidi pádem o dvě úrovně, což se tady v mnoha případech dít bude. Což je také s otazníkem, protože pak budete kolikrát posílat dobré hráče zbytečně moc dolů. Je to pro ně sice výchovné ("Měsíc to tu budeš ignorovat a hned spadneš dost dolů"), ale je to taky dost na prd pro ty, co s nimi budou hrát, protože si kolikrát moc neškrtnou (osobní zkušenost). Na mě to působí tak, že jsme se od července nejprve "posunuli" o dva kroky zpátky, pak zase o jeden vpřed, ale pořád jsme na tom hůř, než jsme byli kdysi. Abych jenom neremcal, buď bych zavedl úplně původní systém anebo bych nechal tento nový, ale odstranil bych mínusové body a trochu bych zmenšil bodový rozestup mezi úrovněmi tak, aby nováčci anebo v minulosti skrečující hráči měli možnost rychleji postoupit / sestoupit tam, kam patří. Když to budou dělat ručně správci, tak to bude jednak pro ně práce navíc a druhak ten systém bude ještě méně transparentní než jak ho navrhujete teď (tobě ten systém možná přijde hrozně jednoduchý, ale jen proto, že jsi ho spoluvymyslel a že předpokládáš, že všichni přemýšlí tak, jako ty).
27. ledna 2019, 15:27
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Já taky myslel tím starým ten původní, o současném se vůbec nemá smysl bavit. Uvidíš sám, že i bez znalosti systému budeš postupovat a sestupovat jako za starých dobrých časů. 1.-2. nahoru, 4.-5. dolů. Pokud tomu tak nebude, bude to pravděpodobně způsobeno tím, že nad tebou přibyli/ubyli noví hráči. Ve starém systému by někde vznikly šestičlenné skupiny, to už teď nebude. Opravdu Nerozumím, co je na tom systému složitého, v článku je přehledně popsaný - 1) odehraješ 4 zápasy, za ty dostaneš nějaké body (to samé bylo ve starém systému. 2) dostaneš body za skupinu do žebříčku (to samé bylo ve starém systému). 3) a to je jediná bodovací změna oproti starému systému, že na konci měsíce dostaneš body za umístění ve skupině (kladné nebo záporné). To je celé. Vezme se žebříček a naseká se po pěti hráčích. Ty konkrétní bodové hodnoty jsou vypočítané tak, aby se postupovalo a sestupovalo jako ve starém systému.
27. ledna 2019, 20:07
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - O S:S bych se opravdu vůbec nebavil. Je to výraz ignorance daných jedinců a měl by se řešit individuálně. Osobně bych klidně vylučoval z ligy. Buď jsem zraněný nebo prostě nemohu nebo nechci z různých příčin odehrát, pak napíšu S:3. Ale prostě aspoň nějak komunikuju a k S:S nedojde. A to ruční zařazování bych použil opravdu jen ve vyjímečných případech, když se nováček sekne o hodně úrovní, což ale předpokládám se neděje často. Skákání o dvě úrovně je problém v malých ligách, kde jsou velké rozdíly v kvalitě a kvůli nim jsme to skákání potlačili. Nicmémě úplně vyloučené neni oproti starému systému.
27. ledna 2019, 20:18
Petr Lundák
Petr Lundák - Díky za diskuzi kluci. Michale, původně jsme si mysleli, že opravdu skok o 2 úrovně bude lepší, ale v praxi se nám to neukázalo jako výhodné. Hráči třeba skákali mezi 3. a 5. ligou. Ve 3. lize vše prohráli výrazně, ale pak si v 5. lize nezahráli. Co se týče zařazení nováčků, tak pokud se výrazně nepovede, tak správce může zasáhnout ručně a v žebříčkovém systému ho posunout ručně níže. Je to snazší než ve starém skupinovém systému.
28. ledna 2019, 09:41
Petr Lundák
Petr Lundák - Co se týče S:S, tak za mě musím souhlasit s Jirkou. Pokud jsi zraněný, dáváš S:3/S:4/S:6/S:2. V takovém případě o 2 ligy nespadneš. Pokud to navíc výš předem, že nebudeš moct odehrát je právě velkou výhodou žebříčkového systému snadné vyřazení hráče a jeho opětovné zařazení po tom, kdy se vyléčí. To bereme jako největší výhodu žebříčkového systému. Protože většina hráčů je pak naštvaná, když jim soupeři skrečují zápasy. Skoro všichni hrají ligu právě kvůli tomu, aby dostali každý měsíc 4 vyrovnaná utkání.
28. ledna 2019, 09:45
Petr Lundák
Petr Lundák - Možná ještě k těm S:S. Když se někdo na jednom zápase výjimečně nedohodne se soupeřem a dá S:S, tak ho to samozřejmě o 2 ligy neposune. To bude jen v případě, že takto vyskrečuje více zápasů a to už je skoro vždy jen lajdáctví těch hráčů. Ten ruční zásah bude opravdu využitý, jen pokud se hodně nepovede to zařazení nováčka o více úrovní, což se samozřejmě občas stát může. V žebříčkovém systému je takový posun opět snazší než ve skupinovém.
28. ledna 2019, 09:48
Jakub Hojer
Jakub Hojer - Ahoj Michale, jen k tomu zarazovani novacku: na konci prvniho mesice posilame e-mail s dotazy, jak si novacci zahrali. Kdyz odpovi, ze byli moc nahore/dole, tak je presouvame. Musi ale komunikovat.
28. ledna 2019, 10:51
Michal Řezáč
Michal Řezáč - Děkuji všem za reakci. Že je to složitý systém je vidět už jen z délky diskuse. A jestli něco řeknu špatně, tak mě opravte, ale zase by to jen potvrdilo složitost toho systému, just saying. Ale pokud to bude fungovat dobře, tak složitost se dá zkousnout. Co mě ale straší více jsou ty skreče. Už jsem to jednou zmínil, ale odignorovali jste mi to, tak to zkusím znovu: tím, že skrečujícího pošlete o dvě úrovně dolů, netrestáte jen skrečujícího, ale potenciálně i další 4 (!!!) hráče, kteří s ním příští kolo budou hrát (protože ten skrečující dost možná bude o dost lepší). Poslední měsíc bylo v Praze v badmintonu 6 lidí, co dostali -6 bodů, výsledky se sejdou jenom trochu špatně a už jich několik popadá dolů o dvě úrovně. A to ignoruji nové příchody / odchody. Hráčů téměř s železnou pravidelností každý měsíc více přibývá než ubývá, čili skoků nahoru asi moc očekávat nebudeme, ale pádů o dvě úrovně bude více. A kdo půjde v těchto případech o dvě úrovně dolů? No ano, opět skrečující. A to ani nemusí mít S:S. Stačí, aby se někdo třeba na začátku kola zranil a dá si vše S:3. Kolik kdo bude mít bodů: 1) skrečující: x + 40 (úroveň) - 14 (pozice) + 0 (výsledky) = x + 26 bodů; 2) třetí ve skupině úroveň pod ním: x + 20 (úroveň) + 0 (pozice) + 14 (minimum za body) = x + 34 bodů; 3) druhý ve skupině dvě úrovně pod ním: x (úroveň) + 11 (pozice) + 15 (minimum za výsledky za hodně teoretické možnosti, že je skupina extrémně vyrovnaná) = x + 26. Pokud tedy bude nad skrečujícím nějaký přírůstek hráčů, příp. úroveň pod, chudák spadne o dvě úrovně. Už pády o úroveň nedávají u takových hráčů smysl a bojoval bych proti nim (jo, je to divné dávat body hráčům za skreče, ale ještě divnější je posouvat dobré hráče o úroveň dolů jen kvůli tomu, že se třeba na začátku kola zranili - opět, divnější ne jen pro ně, ale i pro protihráče!!). Pád o dvě úrovně už vůbec nedává smysl. A hlavně ne, když postupovat o dvě úrovně se moc nebude, viz příchody vs. odchody. Člověk nemusí provádět žádné složité kalkulace, většina z nás tu zkušenost má, že občas narazí na hráče, který je vysoce nad jejich síly, a střetli se jen kvůli tomu, že ten druhý x-krát skrečoval. Já hraji 8 měsíců a stalo se mi to 4x. A když se na ty hráče podívám, tak velkou většinu svých zápasů vyhrávají, ale nikam moc nepostupují právě kvůli skrečům. Kdo pak ale také pyká? Ano, je to celý zbytek ligy. A tímhle vaším novým návrhem ten problém jenom přikrmujete.
28. ledna 2019, 21:25
Petr Lundák
Petr Lundák - Michale, díky za reakci. V případě, že někdo přibyde, tak samozřejmě je možné pád o 2 ligy. To je pravda. Stejně tak postup o 2 ligy. To je na úkor toho, že se nám osvědčilo, že hráčům vyhovují právě 4 zápasy za měsíc. Pokud někdo skrečuje 4 x S:3, tak v případě, že hráči nepřibydou, tak o 2 ligy nespadne. Tak by to mělo být - pouze pád o 1 ligu, pouze pokud hráči budou mít minusové body. A to chceme eliminovat. Myslíme, že na tom se můžeme shodnout, že zápasy, které jsou S:S jsou většinou jen z lajdáctví (až na výjimky). Jinak můžeš prosím uvést příklad, kdo k tobě do skupiny spadl kvůli skrečím, který byl vysoce nad tvoje síly? Koukal jsem do tvých skupin a za posledních 8 kol nikdo ve skupině jasně nedominoval, že by vše vyhrál 3:0. Spíš většinou i vítěz skupiny alespoň 1 zápas prohrál nebo hrál velmi vyrovnaně. Potom by tedy ani v současném systému spíš nenastal posun o 2 ligy. To není žádná změna. Máš případně nějaký nápad, jak zamezit pádům "dobrých hráčů", když své zápasy skrečují?
28. ledna 2019, 21:51
Petr Lundák
Petr Lundák - *oprava: pád o 2 ligy se může stát (ale také nemusí), pouze pokud hráči budou mít minusové body.
28. ledna 2019, 21:52
Michal Řezáč
Michal Řezáč - "Stejně tak postup o 2 ligy." Sestupů o dvě úrovně bude ale mnohem více. "Pokud někdo skrečuje 4 x S:3, tak v případě, že hráči nepřibydou, tak o 2 ligy nespadne." Hráči ale přibývat budou. "Myslíme, že na tom se můžeme shodnout, že zápasy, které jsou S:S jsou většinou jen z lajdáctví." To se shodneme, ale to neznamená, že musíme trestat i ty, co později proti lajdákům hrají. "Jinak můžeš prosím uvést příklad (...)" Můžeš se podívat na Aleš Vlach, Petr Holman, Vladimír Janovský, Roman Krichebauer. Všichni v poslední době buď skrečovali anebo ve velké většině případů vyhráli a často jednoznačně. "Potom by tedy ani v současném systému spíš nenastal posun o 2 ligy." O současném systému se nebavím, váš návrh je lepší, ale pořád je horší než původní systém (pořád si raději zahraju v šestičlenné skupině než abych hrál proti příliš silnému skrečaři). "Máš případně nějaký nápad, jak zamezit pádům "dobrých hráčů", když své zápasy skrečují?" Nerozdělovat mínusové body za S:S. Ideálně dávat nějaké body i za skreče. Ano, může se to zdát divné, že člověk dostane body za skreč a pokud hraje, tak může klidně skončit bez bodů. Ale nebude to posílat hráče tam, kam nepatří, což je pro mě osobně o dost silnější argument - stejně jako pro každého, pro něhož je na prvním místě zahrát si vyrovnaný zápas, ne honit body. Rozhodně minimálně znemožnit pád o dvě úrovně kvůli skrečím. Pokud někdo moc skrečuje, tak opravdu zvážit nějakou formu vyřazení z ligy, třeba nejprve dočasnou, pak úplnou.
28. ledna 2019, 23:24
Jakub Hojer
Jakub Hojer - Ahoj Michale, spojuješ dohromady dvě věci: skreče a nové hráče. Při skrečích S:3 za normálních okolností hráč spadne jen o jednu úroveň. Když se ale přihlásí noví hráči DO VYŠŠÍCH úrovní, je možné, že spadne o dvě úrovně. Nicméně: nové hráče zařazujeme o cca 1 - 2 úrovně níže, než by podle našeho názoru měli hrát, takže dotčený hráč sice spadne o dvě úrovně, ale zápasy bude mít stejně vyrovnané, možná ještě vyrovnanější, jako kdyby spadl jen o jednu úroveň.
29. ledna 2019, 09:02
Jakub Hojer
Jakub Hojer - Toto ale opět není žádná novinka, takto jsme fungovali i na starém webu se starým systémem.
29. ledna 2019, 09:03
Jakub Hojer
Jakub Hojer - Ještě reakce na ten tebou navrhovaný nesestup skrečujících. Věc se má tak, že aby docházelo k obměně soupeřů, někdo sestoupit musí (jinak by se nám hromadili horníci). Když se zraní nejlepší ze skupiny, je to velká smůla, ale prostě toto kolo sestoupí. Za normálních okolností, při výsledcích S.3, o jednu úroveň. To, že si nezapíše výsledky a napadá mu tam S:S, už je lajdáctví a je správně, že sestoupí o dvě úrovně. Toto se nedá nijak systematicky řešit, jde o neznalost pravidel a individuální pochybení daného hráče (a jeho soupeře, který si měl zkontrolovat zapsání výsledku 3:S).
29. ledna 2019, 09:23
Vojta Lejsek
Vojta Lejsek - Dávat body za skreče je nevýchovné, nemluvě o tom, že mezi hráči, kteří zapíšou 4x S:3 budou i ti, kteří by jinak prohráli 4x 0:3, tedy je správně, že spadnou. Hlavně už vidím ty matematiky, kteří si spočítají, že se jim poslední zápas, proti hráči, který má zatím 3x 3:0 prostě nevyplatí odehrát. A pád o jednu ligu je prostě součástí toho systému, s hráčem, který hrál v minulém kolem o ligu výše, nebo o ligu níže si musíš zahrát pěkný mač. Pokud se to tak neděje., jsou prostě příliš veliké výkonostní skoky mezi ligami. Šlo by řešit zrušením paralelních lig (kde jsou). Už jsem to tu psal párkrát, za v Praze v badmintonu se pohybuji dlouhodobě mezi 10. a 14. ligou (to jest 75 lidí), s nižmiž si zahraju pocitově vyrovnaně. Samozřejmě někdy dostanu na prdel, jindy (výjimečněji) je to naopak, ale většina těchto situací jsou spíše nováčci, než skrečaři. Ohledně S:S - možná by dávalo smysl dát za zapsané S:S 0 bodů oběma, tj. situace, kdy nejsou flákači, jen se nejsou schopný dohodnout, kdo za to může. A pak by s koncem kola automat všem neodehraným zápasů doplnil třeba X:X, kde by byly ty odečtené dva trestné body.
29. ledna 2019, 09:26
Jakub Hojer
Jakub Hojer - Občas v lize vidím případy, kdy domluva neprobíhá tak, jak by měla. Hráči sice občas vypisují nějaké termíny, ale na termíny soupeřů vůbec nereagují, domluvit termín individuálně třeba přes vzkazy, zprávu z webu nebo telefonicky, se vůbec nepokouší a domluví se na zápisu S:S - toto je z našeho pohledu opět lajdáctví. Je to i případ těch, kteří jsou hodně pracovně vytížení, případně řeší osobní problémy a na domluvu zápasu už jim nezbývá energie. Ale tomu přece nemůžeme přizpůsobovat systém. Oni by se měli přizpůsobit aktivním hráčům a zlepšit se. Když to nezvládnou a propadnou se níž a nezahrají si dobře, tak předpokládám, že brzy sami skončí, což je pro ligu opět dobře. A pak jsou tu hráči, kteří nekomunikují vůbec - pokud nám o nich někdo napíše, tak je z ligy po upozornění vyřazujeme. To ale s těmi, co nějak komunikují, úplně snadno udělat nemůžeme.
29. ledna 2019, 09:29
No user profile picture
Pavel Vrchota - Ahoj Michale, zareaguji ti čistě jen na ty skreče. Hraju různé formy ligy více méně od začátku s nějakými přestávkami a pravda je taková, že stav S:S se většinou dává v případech, kdy se soupeři nejsou schopni domluvit v čí prospěch skreč má být. Přitom je jen velmi málo případů, kdy nelze jednoznačně určit viníka neodehrání - na tom se asi shodneme. Současné nastavení nahrává tomu, aby se lidi domlouvali i na tom, jakým způsobem řešit stav, když jeden nebo druhý není schopen odehrát zápas a je jedno z jakého důvodu. Domluva by vždy měla předcházet tomu, aby do výsledkové tabulky jeden ze soupeřů plácnul skreč a nazdar. Zároveň pokud někomu dávám skreč, měl bych si být jistý - že mu ji dávám oprávněně a ne to jen zkoušet. Fakt, že stav S:3 není penalizován neřešíme, proto se k tomu nebudu vyjadřovat. Řešíme fakt, že je penalizován stav S:S. Penalizace je v tomto případě forma trestu pro oba hráče za to, že nebyli schopni se domluvit a zároveň ani jeden z nich evidentně nevyvinul dostatečnou snahu na to, aby správce ligy uznal, že má být skrečováno v jeho prospěch. V tomto ohledu je to z principu, na kterém má být postavena každá soutěž = ok a spravedlivé. Poukazuješ na fakt, že ti do skupiny padají lidé, kteří jsou úrovní úplně jinde. V případě, že dlouhodobě záměrně odehrají dva zápasy a následně dva skrečují nebo že opakovaně čas od času skrečují všechny zápasy není to chyba asi žádného systému, ale chyba těch hráčů a souhlasím s tebou, že pokud se toto děje opakovaně u stejných lidé, měli by být z ligy průběžně vyřazeni. Liga by měla vycházet vstříc lidem, kteří hrají pravidelně... Představ si, že bys nedával mínusové body vůbec. Potom na to, abys zůstal v kterékoliv lize - ti stačí mnohdy odehrát při souhře několika náhod možná i jen jeden zápas s výsledkem 3:0 a na zbytek ani nemusíš reagovat ať si tam napíše výsledek kdo chce a jaký chce, může ti to být jedno. Tak by to asi fungovat nemělo...
29. ledna 2019, 09:39
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Michale, už bylo vše řečeno, jen bych se zastavil u tvé myšlenky:... "Už pády o úroveň nedávají u takových hráčů smysl a bojoval bych proti nim (jo, je to divné dávat body hráčům za skreče, ale ještě divnější je posouvat dobré hráče o úroveň dolů jen kvůli tomu, že se třeba na začátku kola zranili - opět, divnější ne jen pro ně, ale i pro protihráče!!).... Chápu to tak, že by někdo neměl spadnout jen proto, že je to dobrý hráč, i když nic neuhraje? To je nějaké postavení za zásluhy? Vždycky někdo spadnout musí, má to být hráč, který uhraje více bodů, ale nemá tak zvučné jméno? To je úplně proti smyslu jakékoli soutěže.
29. ledna 2019, 10:09
Michal Řezáč
Michal Řezáč - Váš i můj čas je cenný, zkusím to už opravdu naposledy shrnout pro všechny, ale už se budu opakovat. @Jakub Hojer: "spojuješ dohromady dvě věci: skreče a nové hráče". Ano, spojuji, protože spolu souvisí! "Při skrečích S:3 za normálních okolností hráč spadne jen o jednu úroveň. Když se ale přihlásí noví hráči DO VYŠŠÍCH úrovní, je možné, že spadne o dvě úrovně." Co jsou to normální okolnosti? Určitě ne situace, kdy se nemění počet hráčů. Vývoj počtu hráčů v Praze v badmintonu za tu dobu, co hraji ligu: červen 221 hráčů, červenec 228, srpen 234, září 266, říjen 287, listopad 301, prosinec 292, leden 322. Možná o Vánocích a při začátku letní sezóny budou hráči ubývat, jinak se dá každý měsíc očekávat přírůstek hráčů. Přírůstek hráčů znamená pády o dvě úrovně. Předpokládejme, že existuje 20 lig, v jednom měsíci přibyde jeden hráč ve čtvrté lize. Co je výsledek? Téměř v každé z nižších lig spadne jeden hráč o dvě úrovně (viz jednoduchá matematika v předchozím příspěvku). A kdo bude padat? Ten, kdo má nejméně bodů - což budou dost často skrečující (a to klidně i naprosto féroví hráči, co si dali na začátku měsíce S:3, pže se třeba zranili). Čili ne že "je možné", že při skrečích hráč spadne o dvě úrovně, je to totiž slušně pravděpodobné. "Nicméně: nové hráče zařazujeme o cca 1 - 2 úrovně níže, než by podle našeho názoru měli hrát, takže dotčený hráč sice spadne o dvě úrovně, ale zápasy bude mít stejně vyrovnané, možná ještě vyrovnanější, jako kdyby spadl jen o jednu úroveň." Tohle s problémem vůbec nesouvisí. Max. to ukazuje špatný odhad nováčků. "To, že si nezapíše výsledky a napadá mu tam S:S, už je lajdáctví a je správně, že sestoupí o dvě úrovně." Kdyby to mělo vliv jen na něj, tak to správně je. Ale trestáte tím zároveň i hráče, co s ním hrají! Tohle je jediný důvod, proč tu píšu takové slohy! Trestáním skrečujícího pádem o dvě úrovně trestáte i jeho budoucí soupeře, protože ten skrečující bude často značně lepší! Nikdo tu na toto nezareagoval, přitom toto je ten argument, proč je nový navrhovaný systém horší než systém původní, co tu fungoval roky. @Vojta Lejsek: "Dávat body za skreče je nevýchovné" Ano, je, proto by bylo důležité najít jinou formu penalizace, to je na zamyšlení, např. i dočasné / úplné vyřazení z ligy. "nemluvě o tom, že mezi hráči, kteří zapíšou 4x S:3 budou i ti, kteří by jinak prohráli 4x 0:3, tedy je správně, že spadnou" Vybíráš si argumenty, které se ti hodí, ale ty zjevné protipříklady ignoruješ. Stejně tak je samozřejmě možné, že si S:3 zapíše hráč, co by jinak postoupil. Tedy místo aby šel o jednu ligy nahoru, tak spadne často o dvě úrovně dolů - i rozdíl dvou úrovní už je často značný, a co teprve rozdíl tří úrovní? @Pavel Vrchota, @Jiří Egermaier viz reakce pro Kubu a Vojtu. Závěr: Vidím v novém systému pro hráče dvě zásadní změny oproti původnímu systému, co tu fungoval roky. Jednu pozitivní: až na nepočetné výjimky budou pětičlenné skupiny (mimochodem ne každý toto považoval za nevýhodu, řada lidí určitě zápas navíc uvítala). Jednu negativní: často budou posíláni až moc dolů dobří hráči, takže si jejich soupeři dobře nezahrají. Ta výhoda je za mě jednoznačně menší než nevýhoda, čili za mě je původní systém lepší. Když někdo vleze na web Vaší ligy, velkými slovy na něj svítí "Každý měsíc ti zajistíme 4 vyrovnané zápasy." To je to, proč tu jsem. Vyrovnané zápasy. Získávat body a postupovat skupinami nahoru je také skvělé, samozřejmě. Ale ta hlavní motivace, proč tu jsem, je, abych si zahrál s vyrovnaným soupeřem. Kdyby bylo pouze na mne, nechával bych hráče typu 4x S:3 pro další měsíc na stejné úrovni - bylo by to to nejlepší řešení pro vyrovnanost ligy. Pokud takového hráče necháme na stejné úrovni, můžeme se buď trefit do správné úrovně (v případě, že by opravdu zůstal, kdyby hrál), anebo ho nechat v úrovni o jednu nižší (v případě, že by jinak postoupil), anebo ho nechat v úrovni o jednu vyšší (v případě, že by jinak sestoupil). Sekli bychom se maximálně o jednu úroveň. Při posílání skrečujících dolů se ale můžeme seknout o dvě úrovně - i v původním systému. V novém systému se můžeme seknout i o tři úrovně - to v původním systému nebylo. Nebude to časté, ale také tu neřeším žádné marginálie, na příkladech několika hráčů jsem vám ukázal, že už se to děje, a logicky vám vysvětlil, že se to bude dít i do budoucna. Chápu, že pro někoho jsou body důležitější než vyrovnaný zápas, čili pokud by skrečující padali pouze o úroveň jako kdysi, povzdechnu si, ale ještě ok. Ale pády o dvě úrovně už jsou moc. Bohužel to na mě působí tak, že ačkoli se tvrdí, jak je systém jednoduchý, tak ho dokonce ani správci / tvůrci nepromysleli do důsledků. A pak aby se v tom vyznali hráči.
29. ledna 2019, 19:08
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Myslím, že všichni chápeme, co říkáš. Ale odpověz na jednoduchou otázku. Máš ve skupině borce, který by za normálních okolností všechno vyhrál. Bohužel se rozhodne zapsat 4x S:3 a skončí ve skupině poslední. Kdo by podle tebe měl ze skupiny sestoupit? 4. a 5. hráč nebo 3. a 4. a borec zůstat?
29. ledna 2019, 20:12
Michal Řezáč
Michal Řezáč - Tak pokud chápeš, co říkám, tak určitě víš i odpověď.
29. ledna 2019, 20:36
Michal Řezáč
Michal Řezáč - Ano, moc rád bych borce nechal zůstat a sám bych z třetího místa sestoupil. Já bych si zahrál vyrovnanější zápasy, moji soupeři také, borec by si zahrál vyrovnanější zápasy, jeho soupeři také. Moje preference jsou vyrovnané zápasy, ne honba za body. Chápu, že ne každý to tak může vidět, ale to minimum, na kterém bych se rád shodnul, je, že posílat borce dolů o dvě úrovně je špatné.
29. ledna 2019, 20:40
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Ano, borec by podle tebe měl zůstat, takže sestoupí 3. a 4. hráč. Jak podle tebe budeme ty borce, co nemají sestupovat určovat?
29. ledna 2019, 20:40
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Pokud jde o pád o 2 ligy. Samotné S:S ještě toto nezaručí a to ani v případě, že žádný jiný zápas neodehraje. Jeden odehraný zápas pak borci zaručí kladné body, takže je úplně v pohodě. No a když nad borcem přibydou noví hráči, tak se samozřejmě borec může ocitnout níž, než se čeká, ale s ním samozřejmě i všichni ostatní kolem něj, takže se nepropadá mezi horší hráče. Můžeme se bavit o "hraničních případech" kdy
29. ledna 2019, 21:00
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - zrovna on se dostane níž než jeho "vrstevníci", ale to v kombinaci všech dalších okolností se stane v takovém malém zlomku procenta případů, že na to nemá smysl ladit jakýkoli systém.
29. ledna 2019, 21:07
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Napiš, prosím, správcům, až v novém systému nastane tato situace, že k tobě spadne nehratelný borec o dvě úrovně, bude zajímavé se na takovou situaci podívat pro zkušenost.
29. ledna 2019, 21:10
Vojta Lejsek
Vojta Lejsek - Michale, skrečující S:3 sestoupí nejvýš o jednu ligu. Pokud sestoupí o dvě, je to z důvodu, že výše přibyli noví hráči. Jestliže přibyli noví hráči, znamená to, že se nějaká "vrstevnice" výkonnosti posune níže. Tedy hráč, který náhodou sestoupí o dvě ligy reálně bude hrát s ostatními hráči, kteří sestoupili obdobně, nebo kteří hráli o ligu níže, a měli v ní zůstat a místo toho sestupují. A tak je to správně. Ale samozřejmě může dojít k situacím, kdy prostě někdo spadne víckrát - viz jeden můj soupeř z tohoto měsíce. Relativně nedávno hrál 5. ligu, ještě v říjnu hrál 8. ligu, od té doby odehrál jen jeden zápas, jinak pro nemoc furt S:3. Aktuálně je se mnou ve 12. a jestli je přihlášen do jara, tak bude asi ve 14. No jasně, že tam všichni dostanou dardu - pokud je přihlášen, tak by mu měl Kuba zavolat, jestli opravdu už bude hrát a pokud ano, tak ho ručně vrátit kam patří, pokud ne, tak ho vyhodit. Ale to je džob, Kuby ne tabulky. A naopak, díky žebříčkovému systému to půjde relativně snadno, jelikož nikdo nebude moc remcat, že je v 6 členný skupině, nebo o ligu níž, než si vyhrál, kdyby to bylo fixní 2-1-2.
29. ledna 2019, 21:43
Michal Řezáč
Michal Řezáč - "Jak podle tebe budeme ty borce, co nemají sestupovat určovat?" To už je na vás / na správcích. Můj první nápad by byl přidělovat body za skreče tak, aby se v průměru takoví hráči drželi na své současné úrovni. "No a když nad borcem přibydou noví hráči, tak se samozřejmě borec může ocitnout níž, než se čeká, ale s ním samozřejmě i všichni ostatní kolem něj, takže se nepropadá mezi horší hráče." V soutěžích se stovkami hráčů samozřejmě budou úrovně, kde bude sestupovat o dvě úrovně třeba jen jeden, dva hráči, pak budou úrovně, kde bude sestupovat o dvě úrovně polovina úrovně, pak zase úrovně, kde půjdou dolů všichni o dvě úrovně (to je hrozná věta). Čím blíže je to k tomu poslednímu případu, tím menší jsou dvojité sestupy problém, ale čím blíže je to tomu prvnímu případu, tím je ten problém závažnější. Hráči v určitých úrovních budou prostě trpět více. Rozhodně bych ale nehovořil o "takovém malém zlomku procenta případů". Upřímně nemám chuť do detailu vymýšlet, jak by ten systém měl vypadat - Vaše liga je obecně moc fajn, ale až nezdravě moc se tu spoléhá na ladění ze strany hráčů, viz přechod na nový web a desítky nebo snad stovky to-dos, co správci od hráčů dostali. Ať to vymyslí ten, kdo je za to placený, už tak jsem strávil hromadu času jen dáváním feedbacku.
29. ledna 2019, 22:05
Petr Lundák
Petr Lundák - Michale, díky za nápady. Nicméně to, aby hráč zůstal při skrečích na své úrovni mi přijde opravdu velmi zvláštní. "Odměnit" hráče za to, že skrečoval jistotou zachování úrovně? To je naprosto proti všemu, co se snažíme dělat = motivovat hráče, aby odehrávali zápasy. Tohle podle nás tedy rozhodně nemůže systémově fungovat. Za nás souhlas, že práce se skrečaři je prostě na nás správcích a ne na systému ligy a bodování. Pracujeme na tom, aby k tomuto docházelo, co nejméně. Připravujeme novinky v domlouvání zápasů a také chceme takové hráči více vyřazovat z ligy. To už se teď dělo více během Podzimní sezóny a výhledově to snad bude ještě lepší.
30. ledna 2019, 10:03
No user profile picture
Pavel Vrchota - Hmhm to co Michale popisuješ je problém, který sice existuje, ale tvoje řešení je nesystémové a silně demotivační. Každý sport je založený na tom, že odměňuje lidi kteří hrají a vyhrávají a trestá lidi, kteří nehrají a prohrávají. Zároveň posouvá lidi, kteří jsou kvalitativně lepší a odsouvá lidi, kteří kvalitou patří do nižší kategorie/ligy. Vyrovnanost zápasů je z pohledu všech zúčastněných až na druhém místě. Na prvním místě každé ligy by měl být fair play přístup. A fair play znamená, že když skrečuješ padáš dolů ty a ne někdo, kdo odehrál svoje zápasy v souladu s pravidly. Nemůžeš prostě posílat do sestupu někoho z třetího místa a proti tomu nechávat posledního ve skupině na stejné úrovni, to popírá základní logiku asi jakékoliv ligy a dám ruku do ohně za to, že by se hrubě nelíbilo drtivé většině účastníků. Že se jednou za čas stane, že narazíte na někoho, kdo je výkonnostně naprosto mimo mísu a přejede Vás ve skupině bez zaváhání je prostě realita, která se děje i v extralize jakéhokoliv sportu, prostě jsou tu lepší a horší a na tom je každá liga postavená. Z tvého nápadu bych mohl říct, že (a Kuba Hojer mi to v mailu už jednou vytýkal) bych já jako účastník první ligy mohl říct, že nikdo nechce padat do druhé ligy, protože tam všechno vyhrává 3:0 a nemá to pro něj smysl když to hodně přeženu (a není to pravda samozřejmě) a všichni chtějí zůstat v první lize i když skončí na posledním místě. Pak ovšem přestane existovat motivace k tomu, abych napnul všechny síly a pokusil se skončit do třetího místa, což mi má zaručit, že v té první lize zůstanu. Podle tebou popsaného návrhu přece stačí, když pak zavolám Kubovi a řeknu hele --- já do druhé ligy nepatřím a že jsem neměl čas odehrát by na to nemělo mít vliv, nech mě v jedničce a těm ve dvojce řekni, že na jedničku nemají a nech je kde jsou.... Takhle se přece žádná liga dělat nedá.... Naprosto zabiješ jakoukoliv motivaci vlastně tu ligu hrát a zlepšovat se, protože budeš mít skupinu lidí, kteří budou nezávisle na tom jestli hrají nebo nehrají zůstávat ve svých ligách = protože tam přece patří...?? :) Já jsem od začátku poměrně velkej kritik a kluci to dobře ví, ale prostě není možné, aby se tu lidi snažili, protože nechtějí sestoupit a pak jim někdo řekl sorry, MY si myslíme, že borec co skončil pod Vámi je lepší jdete dolů místo něj:)) To bych asi taky rychle přestal hrát:/ Upřímně dal bych tomu zase 2-3 měsíce když už je tu kolem toho takový práce a snahy a uvidíme. Mimochodem představa, že bude lidí ubývat nebo počet stagnovat je samozřejmě utopie, je v zájmu správců, aby tomu bylo naopak a to nikomu za zlý mít fakt nemůžeme.....
30. ledna 2019, 10:52
Jakub Hojer
Jakub Hojer - Já ještě, Michale, přidám zkušenost z turnajů. V rozmezí plus mínus 5 úrovní může kdokoliv porazit kohokoliv, takže pokud si nezahraješ s někým, kdo k tobě spadl na základě skrečů, není to kvůli posledním výsledkům, ale z důvodu dlouhodobějšího špatného postavení v lize. Příklady, které jsi uváděl (Holman, Janovský...), jsou přesně to, co chceme brzy řešit více systematicky. Z pohledu správce - dva zápasy odehráli, dva neodehráli, v komentáři omluva - když na takového hráče narazím při procházení lig, těžko mu budu něco vyčítat a těžko ho budu nutit, aby se z ligy odhlásil. Takový hráč mi ani nevyskočí v hlavě, že už něco podobného provedl minule a předminule. Tohle musíme řešit systematicky - například: vyfiltrujeme si hráče pod určitým procentem odehraných zápasů v určitém období a kontaktujeme je. Nebo pod určitým procentem spolehlivosti. Takže ano, takoví hráči jsou problém a ten problém budeme řešit, ale určitě ne tak, že bychom jim odpouštěli skreče. Je to další velký úkol, na který sedneme velmi brzy.
30. ledna 2019, 11:05
Michal Řezáč
Michal Řezáč - Ne, opravdu tu ohledně skrečů nenavrhuji žádné odměňování vychytralých matematiků, ani nic demotivačního, ani nic proti fair play. Pouze bych změnil způsob trestání skrečů - místo sestupů vyřazování z ligy. Současný návrh je trestání skrečů sestupem, mnohdy o dvě úrovně. Tímhle systémem trestáte více soupeře skrečujícího než skrečaře. A to ze dvou důvodů. Mnoho skrečařům sestup až tolik nevadí (viz počet skrečů a počet hráčů, kteří skrečují často). Protože jste vůči skrečařům až moc benevolentní, jejich soupeři pak přicházejí o zápasy, o které by nepřicházeli, kdybyste skrečaře trestali účinnějším způsobem. Druhý důvod, proč trestáte soupeře skrečujícího, jsem již detailně popsal dříve - hráči pak častěji narážejí na příliš silného soupeře. Z těchto dvou důvodů navrhuji trestat skreče jinak, a to častěji vyřazovat z ligy (jo, dostanete jako liga o něco méně penízků, ale alespoň hráčům ukážete, že vám na těch poctivých hráčích skutečně a opravdu záleží). Ať mi nikdo netvrdí, že si najít 4 x 2 hodiny za měsíc na sport i s cestou a sprchou je pro něj takový problém - a pokud ano, tak ať prostě ligu nehraje. Jen náčrt: někdo jeden měsíc skrečuje jeden zápas, dostane varování. Udělá to znovu, jde na kolo ven. Udělá to znovu, jde na sezónu ven. Pokud je to hráč, co je opravdu zodpovědný, vypsal do prvních pěti dnů dost termínů (kontrolovat to + ideálně dát možnost vypisovat termíny už před koncem kola, aby hned po startu kola už byly nějaké na výběr) anebo během prvních pěti dnů na termíny zareagoval + později během kola se mu stalo něco opravdu nešťastného jako že se zranil, tak prominout. A jinak nemilosrdně trestat: nejprve jedno varování (plus pro příště připomenout možnost odhlásit se z kola), a pak už vyřazovat. Garantuji vám, že v takovém systému si i vychytralí, nemotivovaní, neféroví matematici skreč dvakrát rozmyslí. Pokud v tomto návrhu vidíte nějaké problémy, zkuste se, prosím, pánové správci, zamyslet nad jejich řešením nejprve sami, než aby jej navrhovali sami hráči. A zeptejte se sami sebe, jestli námitky, které máte, jsou natolik závažné, že se přesto rozhodnete trestat chudáky nevinné, poctivé hráče, viz oba uvedené důvody. A s argumentem, že v rozmezí plus mínus pěti úrovní může kdokoliv porazit kohokoliv, tedy vážně nemůžu souhlasit. Resp. samozřejmě že "může", ale je to fakt hodně vzácné. Každého vyzývám, aby se podíval na tabulku na čtyři úrovně nad sebou / pod sebou (a díval se na hráče, kteří také moc neskrečují, ať to nezkresluje) a ať si představí průběh toho zápasu. Já nějaké hráče, co znám, i takhle daleko našel a byl by to vždy jednoznačný zápas. I dvě úrovně jsou velký rozdíl.
30. ledna 2019, 21:28
Vojta Lejsek
Vojta Lejsek - jakože budu Kubovi posílat zprávu od doktorky, že mám tu nohu fakt zlomenou? Hele, je mi líto, ale vymejšlíš nesmysl. Nemluvě o tom,že zrovna v Praze na badmintonu tenhle problém neexistuje. Hráč, co patří o 2-4 ligy výše tě sice možná porazí 3:0, ale zahraješ si ty i on. A jestli ne, tak trest je to furt spíš pro něj, protože když hraješ s lepším, tak i když uhraješ třeba 5 bodů za set, furt makáš, snažíš se a zlepšuješ se u toho. Zatímco když 5 bodů za set uhraje soupeř, tak se nudíš a vymýšlíš, jak to udělat, aby to už skončilo a soupeř se necítil trapně.
30. ledna 2019, 22:08
Michal Řezáč
Michal Řezáč - Vojto, o žádných omluvenkách jsem nemluvil. Nemám pocit, že bys byl nějak otevřený návrhům, které nejsou z tvé dílny - nejprve si vybíráš jen argumenty, které se ti hodí do krámu, pak překrucuješ, co říkám. Omluvenky jsou nesmysl, vše by šlo samozřejmě vyřešit civilizovaně, ono by se postupem času ukázalo samo, pokud se někdo snaží ten systém očůrávat. A zápas se sety 5:21 bych si opravdu neužil.
30. ledna 2019, 22:32
Vojta Lejsek
Vojta Lejsek - Matně vzpomínám, že se tomu říká hyperbola. Jasně, že by Kuba nekontroloval snímek z röntgenu, jestli by s tím nešlo ten zápas odehrát, ale je důležitý říct, že podstatná část těch skrečů S:3 je vynucených, kdy ten hráč to nemoh ovlivnit, nemohl plánovat a prostě to nevyšlo. To je fakt nesmysl ho za toto na měsíc vyloučit. Každý děláme, co můžeme a snažíme se soupeři rozumně vyjít vstříc. Samozřejmě, když se někdo 3 dny před koncem kola ozve a nabídne dopolední termíny v Radonicích, tak to zrovna není konstruktivní návrh. A pokud to někdo bude dělat pravidelně, může být nějaká penalizace na místě. Ale obecně jde o menšinový případ. A ad 5:21 - záleží na situaci, napadá mě teď jeden hráč, který kvůli zranění byl loni na jaře (tedy ještě ve starém systému) o dost lig níž než měl být, mě porazil 3:0, že jsem ten set neuhrál ani v součtu a o 3 měsíce později jsem ho v bitvě přetlačil 3:2. A ano, určitě i ten první zápas k tomu dosti pomohl.
30. ledna 2019, 23:07
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Souhlas s tím, že hráč, u kterého se objevují skreče pravidelně, by měl být důrazně vyzván, aby to zlepšil, když nedojde k nápravě, tak vyloučen. Obzvláště jedná-li se i o S:S. Ale skutečně mě překvaluje, že zvlášť v Praze uprostřed nějaké velké ligy je taková nechuť/obava/demotivace zahrát si s někým o pár úrovní výš. Já hraju v Plzni, kde je míň lidí, tenis, squash i pinčes (ten teda nepočítám, tak je do deseti lidí celkem) první nebo druhé ligy, takže v místech, kde by měla být větší nevyrovnanost než uprostřed velkých lig. A dobře si zahraju i s lidma z nižších lig, které potkám třeba na turnajích. A i z jejich strany mám pocit, že se chtějí na mě vytáhnout, než zápas zhnuseně vzdát. Asi prostě většina z nás pravuje z myšlenkou, že se chceme ve sportu zlepšovat a zápas s lepším hráčem nám k tomu jedině pomůže. Takže já osobně prostě nevidím jako chybu, když k tobě občas spadne někdo třeba i výrazně lepší. Že je to tím, že je to lajdák, je věc přístupu jeho i k němu, ale ne věc bodového systému.
31. ledna 2019, 11:11
Michal Řezáč
Michal Řezáč - Můj návrh ohledně skrečů byl opravdu jen návrh. Jistě existuje nějaká rozumná hranice mezi systémem, který je až moc přísný, a systémem, kterého se naopak skrečující moc nebojí. Stojím si ale za tím, že současný / navrhovaný systém je až moc benevolentní a opravdu si nemyslím, že odehrát čtyři zápasy za měsíc je až takový problém (pokud člověka zrovna nepotká něco opravdu nešťastného jako zranění / nemoc). A stojím si také za tím, že současný / navrhovaný systém trestá nevinné hráče a trestá je více, než systém původní. Pokud si opravdu tak užíváte zápasy se značně lepšími / horšími soupeři, nerozumím tomu, proč navrhujete systém, kde se "za normálních podmínek postupuje / sestupuje maximálně o jednu úroveň"... Jasně, také si kolikrát dokážu celkem užít i 0:3. Ale prostě se to nemůže rovnat vyrovnanému 3:2 / 2:3, emoční jízdě, kdy jsem chvilku na koni, pak si zase chvilku nevím se soupeřem rady nebo moc kazím a uvnitř mě to vře, pak se to zase otočí a vidím vztekat se soupeře, a prostě hraju s tím, že na každém míčku záleží a neustále se hecuji, že nesmím vypustit ani výměnu. To jsou ty zápasy, co mají ten správný náboj a které chci hrát.
31. ledna 2019, 23:24
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - A takových zápasů budeš mít spoustu, protože systém dává k sobě vyrovnané hráče.
1. února 2019, 09:03
Michal Řezáč
Michal Řezáč - To ano, ale systém k sobě také dává až moc hráčů, kteří vyrovnaní nebudou.
1. února 2019, 09:15
Vojta Lejsek
Vojta Lejsek - Až na to, že časová náročnost ligy není jen o tom 4 hodinách za měsíc. Zaprvé v relativně ideálním případě, kdy to na kurt není moc daleko, je to spíše 8 hodin, zadruhé může být problém s dohodnutím si času, tj. musí to být právě ty dvě hodiny, kdy může i soupeř a navíc kdy se povedlo sehnat kurt. Mnohokrát jsem zapisoval 3:S v situaci, kdy soupeř i reagoval, během měsíce jsme spolu komunikovali třeba o 2-3 termínech, ale nebylo, kde to odehrát. A pokud někdo dělá pravidelně třeba 14-22 a na víkendy jezdí on nebo já mimo Prahu, tak se prostě nepotkáme, ačkoli on termínů může vypsat klidně na každý den 6 a já taky. A k tomu, krom těch nemocí, zranění jsou i ty situace, kdy to prostě člověk neodhadne a z rodinných/pracovních důvodů to v daný měsíc prostě nedá. A jak jsem pochopil, předkládání neschopenek od lékaře ti přišlo jako špatný nápad, tedy dohromady všechny tyto možnosti nejsi schopen vzájemně odlišit.
1. února 2019, 10:43
Vojta Lejsek
Vojta Lejsek - A btw, jsem teď koukal, že hraju o 4 úrovně výše, tedy je mezi námi výkonostně 60 lidí. Za poslední dva měsíce jsi hrál se 4 hráči, s nimiž jsem hrál relativně nedávno: poslední zápasy se 3 z nich mám 5-7/2018, s jedním před rokem a půl a ve třech případech mám úplně stejné skóre jako ty, s jedním jsem vyhrál 3:2, zatímco ty jsi prohrál 2:3. Opravdu myslíš, že když bys náhodou měl hrát s někým, kdo by k tobě spadnul ob ligu, tak si nezahraješ?
1. února 2019, 10:58
Michal Řezáč
Michal Řezáč - Vojto, nesouhlasím s tebou, ale už nehodlám investovat další týden do přednášení svých připomínek a argumentů. Rozhodl jsem se dát si od ligy pauzu, budu lize moc držet palce a doufám v co nejvíce spokojených hráčů.
1. února 2019, 20:42
Petr Neradilek
Petr Neradilek - Jiří, když to bude jako ve starém systému, tak proč se babrat v nepřehledném systému novém? Toto mi hlava nebere. Když chceme postupovat a sestupovat jako dřív, proč k tomu vymýšlíme složitější a nepřehledný matematický model ? Jediná odpověď - jednodušší rozřazování do skupin pro správce.
28. ledna 2019, 08:02
Petr Lundák
Petr Lundák - Petře, ten hlavní důvod nového žebříčkového systému je právě přesně zařazovaní hráčů a jejich vyndavání v průběhu kola. Těch, kdo nemůžou hrát třeba jeden měsíc je opravdu hodně (zranění, odjezd do zahraničí, služební cesta, dovolená atd.). Stačí, když napíšou správci a ten je pohodlně může na jeden měsíc vyřadit. Protože, když by hráli, tak akorát celé kolo vyskrečují, sestoupí a ostatní nemají s kým hrát, když ti to třeba takhle udělají 2 soupeři v kole, tak ti zbydou na celý měsíc třeba jen 2 soupeři. Teď je možné je snadno vyndat a pak zase zařadit zpět. Ve starém systému vznikali šestičlenné skupiny a nebo už pak ani nebylo možné takové hráče do ligy zpět zařadit na jejich úroveň, když tam těch šestičlenných bylo moc. Podobně je to i se zařazením hráčů, kteří se vracejí po pauze na začátku sezóny (většinou stejné důvody jako výše). Jejich zařazení bude opět snazší, což se myslím shodneme, že je výhodné, jak pro současné hráče (vyrovnanější soupeři), tak pro ty navrátilce do ligy (dostanou vyrovnané soupeře).
28. ledna 2019, 09:35
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Jako hráč bych bral starý systém. Jenže ten předpokládá uzavřenou ligu, žádné nové hráče, žádné odebírané hráče. Noví hráči budou ze zřejmých ekonomických důvodů vlastníků ligy. Možnost odebrat hráče třeba na měsíc kvůli zranění je určitě dobré, ostatní ve skupině nepřijdou o jeden zápas. Tohle nový systém na rozdíl od starého řeší. Navíc se chová velice podobně jako ten starý. Takže já vidím plus z pohledu hráče i plus z pohledu správců. Jediné mínus, které tu zmiňujete je, že je nepřehledný. Tak kdo si nechce dát těch pár minut přemýšlení na pochopení, prostě odehraje první měsíc a uvidí, že nic nepřehledného a složitého to určitě není. Jako nešťastný vidím ten "měsíc zdarma na zkoušku pro nové hráče," který se shoduje se zavedením nového systému. V březnu patrně hodně lidí a s nima i dost úrovní, takže bude zmatek.
28. ledna 2019, 10:47
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - ... hodně lidí zmizí ...
28. ledna 2019, 10:49
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Zmatkem myslím to, že se člověk najde patrně úplně v jiné úrovni než čekal bez ohledu na jakýkoli systém. Z pohledu správců to naopak proběhne hladce.
28. ledna 2019, 11:04
Petr Neradilek
Petr Neradilek - Jasně, toto mi vyplynulo ještě před spuštěním nového systému. Při rovnosti bodů budou stejná kritéria? Před zahájením nového systému jsem navrhoval popřemýšlet o jednoduchém kritériu - pořadí, alias počet bodů např. za poslední tři měsíce ( čtyři měsíce, dva měsíce). Myslím, že naprogramovat by to šlo a byli by odměnění dlouhodobě hrající hráči, hráči hrající všechny sezóny atd. Neporovnávaly by se zápasy v rozpětí tří úrovní (nyní možná i více). Při nemoci, zranění, dlouhodobé cestě atd. by to nebylo spravedlivé, ale jednalo by se jenom o pořadí při stejném počtu bodů.
28. ledna 2019, 13:12
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Myslíš rovnost bodů v žebříčku? Ta pravidla si myslím, že zůstávají (možná mě ale někdo opraví). Přidat kritérium výkonnosti za delší dobu by jistě šlo, otázka je, je-li to spravedlivější než jiná kritéria. Nevim.
29. ledna 2019, 09:57
Petr Neradilek
Petr Neradilek - Spravedlivější pro všechny případy nikdy nic nebude, na to jsme jako lidstvo za několik tisíc let ještě nepřišli. Ale pořadí při rovnosti bodů by se určovalo stejným systémem jenom za delší období a nerozhodovaly by počty vítězství např. mezi 8. a 6. úrovní. Prostě by se vycházelo ze stejného principu bodování a pokud aj tu bude plichta, tak jako nyní by rozhodla dřívější registrace.
30. ledna 2019, 07:29
Petr Lundák
Petr Lundák - Petře, zajímavý nápad. Kritéria při rovnosti bodů ale zůstávají stejná. Za mě si myslím, že to kritérium při rovnosti bodů je spíš detail, který myslím je lepší udělat nějak jasně a srozumitelně. Tedy nejlépe, abys přímo v tabulce viděl snadno ta kritéria. A je podle nás lepší u statistik daného kola/sezóny/ročníku mít stejná kritéria pro jednotlivé žebříčky a ne jinak pro kolo, jinak pro sezónu a jinak pro ročník. Tedy udělat tak, že by se braly pro žebříček kola jiné výsledky než dosažené v tom kole nebo třeba pro ročník i v minulý letech... Chápu, kam míříš, že by bylo lepší zvýhodnit nějaký dlouhodobější formu, ale návrh brát výsledky za delší období mi osobně nepřijde o tolik víc výhodné, aby stálo za to natolik komplikovat (další sloupečky v žebříčku, komplikovanější pro programátora, protože by musel sčítat různá kola pro jedno kolo atd.).
30. ledna 2019, 09:53
Petr Neradilek
Petr Neradilek - Ano, toto je mi jasné. Ale mířím hlavně tam, že při rovnosti bodů se např. porovnávají počty vítězství z různých úrovní. Nepřehledné by to bylo, ale teď bude nepřehledný aj žebříček kola.
30. ledna 2019, 14:59
Rosťa Matrka
Rosťa Matrka - Jen k těm skrečím při nedomluvě - dávalo by smysl mít rozlišenou skreč S:S, kdy oba hráči v průběhu kola komunikovali, navrhli termíny, ale prostě se neshodli a pak správcovskou skreč F:F, která by naskakovala automaticky na konci kola jako dosud. Za tu první by se body neodečítaly, za tu druhou ano. Jak někdo zmiňoval - občas může být problém, kdo vlastně za to může a v čí prospěch by případná skreč měla být. Skreš 3:S neřeším, tu předpokládám dá každý soudný člověk, který na začátku nebo v průběhu kola zjistí, že další zápasy už nemá šanci odehrát (zranění, dovolená, pracovní vytíženost, atp.).
29. ledna 2019, 10:24
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - To je dobrá myšlenka, možná bych to ještě podmínil třeba včas vypsanými termíny, včasnou omluvou apod., aby ti naprostí ignoranti si jen poslední den kola nenapsali S:S a měli by splněno.
29. ledna 2019, 10:31
No user profile picture
Pavel Vrchota - Nemyslím, že je to dobrá myšlenka. Jakékoliv další druhy skrečí s odlišným způsobem penalizace opět jen rozhodí to, co jste počítali takovou dobu. I na stavu 3:S je potřeba se domluvit, takže i když s tím moc nesouhlasím ok - ať tam žádná penalizace není. Pokud jste se nedomluvili a organizátor ligy musí dát S:S, nebo jste se na to úplně vykašlali a na konci kola tam tento výsledek skočí automaticky je stejné, chyba je na straně obou zúčastněných a nevidím v tom rozdíl. Čím více stavů budete nadále do jakéhokoliv systému zavádět, tím to bude způsobovat jen další a další problémy při reálném fungování lig. A mimochodem, za celých těch možná 15 let co ty ligy hraju se mi snad ani jednou nestalo, že bychom se domluvili na výsledku S:S. Když už dojde na snahu se domluvit na výsledku, tak si prostě stojím za tím, že jeden z té dvojice vždycky vyvinul větší úsilí než ten druhý (vypsané termíny, omluvy, snaha o náhradní termíny atd...) a lze dohodnout i jiný výsledek než S:S. Cílem každého systému by mělo být motivovat a přenést maximum zodpovědnosti při domlouvání zápasů na hráče a nikoliv na organizátora s vymýšlením "různých druhů skrečí"....
29. ledna 2019, 11:45
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Je to naopak, čím méně S:S se zápornými body, tím méně rozhozený systém, takže cokoliv, co sníží počet současných S:S, vylepší funkčnost systému. U mně ani v mojí skupině taky nikdy S:S nenastal, ale celkově to není zrovna zanedbatelné procento případů.
29. ledna 2019, 12:15
No user profile picture
Pavel Vrchota - Máš pravdu jen částečně Jirko, bereš totiž jako fat to, že za případný nový typ skreče tedy F:F nebude žádná penalizace ve formě záporných bodů. To ovšem reálně nelze udělat, protože pokud je penalizace za S:S, tedy stav - kdy každý nese svůj díl viny na tom, že se neodehrálo, tak stěží můžeš nechat F:F bez penalizace, když jde o stav, kdy se ani Ti dva domluvit nijak nepokusili a kašlou na to celý měsíc včetně zapsání jakéhokoliv výsledku do tabulky.... Takže v případě, že by podobný stav vznikl (doufám, že ne) tak by samozřejmě musel být bodově negativně ohodnocen, protože přidělává nejvíc práce všem samozřejmě. A správně by měl být ohodnocen největší penalizací pro oba zúčastněné, protože krom toho, že neodehráli, tak ještě ani neprojevil nikdo z nich snahu vyplnit aspoň výsledek S:S... Tož tak
29. ledna 2019, 14:43
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Nene. uvažuju to, co navrhl Rosťa - S:S (zapsané hráči) bez penalizace, F:F s penalizací.
29. ledna 2019, 14:49
Jakub Hojer
Jakub Hojer - Rosťo, díky, tohle už jsme zvažovali několikrát, ale pořád se bojíme, že by to vedlo ke spoustě zbytečných remíz namísto odehraného zápasu v nějakém kompromisním čase...
29. ledna 2019, 20:49
Radomír Uhlíř
Radomír Uhlíř - Mám dotaz. Kdy se budou připisovat body za umístění ve skupině? Po té, co odehrají všichni hráči ve skupině své zápasy? Nebo až odehraje celá liga, tj. poslední den? Nebo až po skončení? Chápu to správně, že bude díky těmto extra bodům dost nejasné, v jaké úrovni se hráč v novém kole ocitne?
29. ledna 2019, 11:36
Petr Lundák
Petr Lundák - Radomíre, body za umístění ve skupině budou aktualizované dle aktuálního pořadí ve skupině. Tzn. budou ve všech skupinách pořád aktuální a i pořadí v žebříčku bude tedy stejně jako teď vidět jasně v každý okamžik.
29. ledna 2019, 12:13
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Nechápeš to dobře (teda asi). To, kde se ocitneš se řídí především pořadím ve skupině - 1. a 2. nahoru, 3. zůstává, 4. a 5. dolů. Ty extra body jsou nástroj, jak těchto přesunů dosáhnout. Ve starém systému to byla automatika. Teď se to bude dít mimo jiné díky extra bodům. Takže můžeš si počítat body, ale ve více než 99% případů ti úplně stačí sledovat svoje umístění v tabulce úrovně.
29. ledna 2019, 12:25
Petr Lundák
Petr Lundák - Jo, Eggy má pravdu. Záleží teď znovu hlavně na pořadí ve skupině. Jen jsem chtěl říct, že to bude v žebříčku vidět ihned.
30. ledna 2019, 09:39
Vojta Lejsek
Vojta Lejsek - jen ať to prosím je vidět i nějak odděleně, zvláště ve skupině. Bo když budu hrát zápas o 7 bodů s hráčem, který před zápasem má třeba o 25 bodů víc, tak by mělo být i tak jasné, že když ho porazím, klidně můžu jít před něj.
30. ledna 2019, 10:24
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - No, to je hodně důležitá Vojtova poznámka, vedle tabulky skupiny by měly být body pouze za zápasy (případně i s body za úroveň, jako teď, i když to teda moc hezký není). Ale určitě ne s body za pořadí, to by bylo strašně matoucí a každý by si musel ty "skutečné" rozdíly v rámci tabulky dopočítávat. Mrkněte na to, než to spustíte.
30. ledna 2019, 12:13
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Jo, teď koukam, že jsou tam zvlášť body za zápasy, tak pardon, to je ok.
30. ledna 2019, 12:17
Jakub Hojer
Jakub Hojer - Do současné tabulky přidáme sloupec Body za pořadí, takže uvidíme ty, potom body za zápasy a nakonec celkem.
30. ledna 2019, 13:39
Radomír Uhlíř
Radomír Uhlíř - OK, dík, tak snad jste to hoši dobře spočítali a bude to fungovat ;-)
29. ledna 2019, 14:25
Petr Neradilek
Petr Neradilek - Napadla mě ještě jedna věc - při rovnosti bodů ve skupině budou pořadí určovat stejná kritéria jako u určování pořadí v žebříčku - určitě aby byla pravidla co nejjednodušší. Nebudu to dál rozvádět, jenom co např. vzájemný zápas ? Argumenty pro a proti nebudu otravovat, každému jsou jistě jasné. Je to jenom návrh. Vzhledem k tomu, že za pořadí ve skupině je hodně bodů, tak jde o zásadní věc.
2. února 2019, 07:38
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Vzájemný zápas je při rovnosti bodů ve skupině na prvním místě mezi kritériemi viz bod (1) v článku v části "Kritéria pořadí hráčů ve skupině při shodě bodů"
2. února 2019, 08:33
Vojta Lejsek
Vojta Lejsek - ... a jelikož jsou pak body za pořadí, tak nehrozí, že by hráči, klteří spolu v daném měsíci hráli ve skupině, měli v celkovém měsíčním žebříčku prohozené pořadí - vyjma asi případu s 6člennými skupinami, kde afaik (ačkoli to výše není uvedené) budou mít oba hráči na 3. a 4. místě za pořadí 0 bodů - to by z tohoto pohledu mohlo mít smysl nastavit třeba na +2 body a -2 body. V případě žebříčků za delší období (sezona, rok) již vzájemné zápasy logicky nehrají roli.
4. února 2019, 10:37
Radomír Uhlíř
Radomír Uhlíř - je fakt, že pokud hráči na 2. a 3.místě (nebo 3. a 4.místě) mají stejně bodů, je dost kruté, aby jeden z nich měl pak o 15 bodů více za umístění ve skupině. Pro tuto situaci by měl být rozdíl menší.
4. února 2019, 11:00
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - To se nedá nic dělat, pak by zas správně nefungovaly postupy a sestupy.... Stejně tak jako dřív, i když měli stejně bodů, jeden z nich postoupil/spadl a druhý ne.
4. února 2019, 11:32
Vojta Lejsek
Vojta Lejsek - Velmi snadno může být rozdíl mezi 2. a 4. v bodech minimální či žádný a na základě doplňujících kritérií mezi nimi vznikne rozdíl 22 bodů a dalších 40 bodů bude rozdíl zaodstupy dvou úrovní v dalším měsíci. Pro účely postupů to takto funguje správně, pro dlouhodobý žebříček je zjevně klíčové hrát vyšší ligu, ten vliv toho pořadí je pouze doplňující. Obdobně by v uvedeném případě bylo, kdyby byl rozdíl mezi ligama 30 bodů a nebyl bonus za pořadí ve skupině...jen by to tolik nebouchlo do očí.
4. února 2019, 11:51
Radomír Uhlíř
Radomír Uhlíř - Když se dívám, že mi v současném systému na postup zase nestačí 3 výhry a druhé místo v tabulce, tak se vlastně těším na tady ten zlepšovák, který vrátí postupovou matematiku do starých kolejí.
3. února 2019, 16:18
Lukáš Kožela
Lukáš Kožela - Rozřazení opravdu nechápu : "Nebude běžně možné postoupit/sestoupit o 2 ligy (mimo případů, kdy dojde k přihlášení nových hráčů nebo odhlášení stávajících)" - hned u dvou hráčů to tento měsíc (v porovnání s minulým) proběhlo - z mého pohledu, kdy je rozdíl mezi 1. a 3. ligou nepoměrně velký, nesmysl. Bod 2: "Lepší pohyb hráčů, kdy v drtivé většině případů ze skupiny 2 postoupí, 2 sestoupí a 1 zůstane (opět, pokud v ligách výše nebude velký přírůstek / úbytek hráčů a ještě v případě skrečů S:S)." - opět nevím, proč tedy padám ze 3. místa.
6. února 2019, 15:12
Jakub Hojer
Jakub Hojer - Lukáši, nové bodování bohužel funguje až od února - body za pořadí ve skupině jsme přidali až nyní. Únorové kolo jsme tedy losovali ještě podle starých pravidel a tam jsi uhrál míň bodů než hráči z nižších lig (https://www.vaseliga.cz/zebricek/badminton/olomouc/330/9).
6. února 2019, 15:26
Lukáš Kožela
Lukáš Kožela - Ok diky za odpoved
6. února 2019, 20:31
Petr Neradilek
Petr Neradilek - Nová tabulka skupiny se započítáním bodů za pořadí ( i když není odehrané nic) je naprosto nepřehledná. Stejně jako žebříčkové pořadí. K otázce postupů a sestupů podle pořadí ve skupině, jak je avizované - bude fungovat pouze tehdy, když nikdo nepřibude nebo neubude.
7. února 2019, 08:54
Radomír Uhlíř
Radomír Uhlíř - Taky mi není jasné, jak se v tabulce orientovat. Člověk na posledním místě ztrácí na prvního 28 bodů, přitom mají ve skutečnosti stejně bodů. Je to velmi matoucí. Celkové body po započtení bodů za umístění v tabulce by měly být vidět pouze orientačně, např. šedě, aby si dotyčný hráč uměl představit přínos těchto bodů, ale v průběhu kola bychom se měli řídit obyčejnými body, které odrážejí skutečný výkon hráčů.
8. února 2019, 11:44
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Obyčejné body jsou v prvním sloupci (B. zápasy), ty jsou jediné důležité pro umístění hráče v tabulce. Ostatní sloupce jsou kvůli žebříčku. Podle mě je to přehledné, určitě se dají najít rezervy v popisu (srozumitelnosti) těch sloupečků. Už jen to "B." místo "Body" mi přijde hloupé, když je tam místa hafo. Ale to je detail.
8. února 2019, 12:07
Rosťa Matrka
Rosťa Matrka - Taky bych byl spíš pro, aby se body za pořadí ve skupině a v žebříčku započítaly až po skončení skupin. Takhle je to fakt divný...
8. února 2019, 15:21
Vojta Lejsek
Vojta Lejsek - Ve skupině na pořadí nemaj vliv, jen se prostě nedívej na poslední sloupec, ale na B. zápasy, jak píše Jirka (a ano, fakt tam zkratka "B." nedává smysl). V žebříčku jsou zcela správně, neb kdyby tam nebyly a byly tam dopsány až po konci kola, tak by vůbec nešlo sledovat, jak na tom člověk je vůči hráčům na jiných úrovních (jelikož max jde uhrát 28 bodů a rozdíl mezi úrovněmi je 20, tak by až koncem měsíce došlo k lehkému prolínání úrovní). Aktuální žebříček bez odehraných zápasů nedává příliš smysl nikdy, ale takto nepřirozené to je jen na začátku kola, kdy maj všichni 0, tedy je tam rozdíl až 28 bodů mezi hráči jen proto, že jeden je tu registrovaný déle. Ale třeba koncem měsíce se ti bude hodit vědět, že když poslední zápas vyhraješ, dostaneš 5-7 bodů za zápas, třeba 22 bodů za posun ze 4. místa na 2. ve skupině a posun o necelých 30 bodů tě v žebříčku pošle třeba o dejme tomu 25 míst výše. A to je to, co ta část lidí, která řeší žebříček, atp. chce a moc přehledněji to udělat nejde, vypuštění bodů za pořadí by tomu rozhodně nepomohlo.
8. února 2019, 16:27
Petr Lundák
Petr Lundák - Za mě souhlas s Vojtou a Eggym v tom. Takto je myslím nejlepší to zobrazovat aktuálně. Jasné, že na začátku se to může zdát nepřehledné, ale na to si snad jako hráči zvykneme. Takto to totiž bude určitě lepší pro zobrazení stavu žebříčku a sledování toho, jak to bude v dalším kole.
10. února 2019, 11:26
Petr Lundák
Petr Lundák - Co se týče té zkraty B. zápasy, tak to je kvůli zobrazení na mobilní verzi, kde toho prostoru není tolik. Myslíte, že to není zřejmé, že se jedná o body za zápasy?
10. února 2019, 11:26
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Nejsem odborník, ale mít cokoli upraveného v plné verzi jen kvůli zobrazení v mobilní verzi, je nesmysl nebo lenost, ne?
11. února 2019, 08:35
Petr Lundák
Petr Lundák - Tak samozřejmě by to šlo upravit jinak pro plnou a jinak pro mobilní verzi. Ale v tabulkách je myslím běžné zobrazovat jen zkratky. Nebo z této myslíš není jasné o co se jedná? Možná bych klidně nechal zobrazit jen BZ a BP a při najetí vysvětlivku, aby to spíš bylo v jednom řádku jen. Promyslíme :)
12. února 2019, 11:10
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Samozřejmě je to detail, jde mi jen o to, aby ta případná nesrozumitelnost nepřispívala k dezorientaci ve výsledcích, jak tu někteří píší. I když jsem přesvědčený, že to nepochopení je jinde a žádný popis to nespraví.
12. února 2019, 19:44
Petr Neradilek
Petr Neradilek - Ráďo, jednoduše si budeme dělat svoje excelové tabulečky. Každý (nebo někdo) bude mít svoji databázi a bude si takto odhadovat, co se to vlastně bude dít. Píšu to s jízlivým podtónem, ale myslím to opravdu jízlivě. Opravdu jsme asi zblbly a čím složitější, tím důležitější. P.S. Tady se řeší výpočty, ale bylo by také potřeba dát jasná kritéria, při nasazování nových hráčů (turnaj, ohodnocení dlouhodobého hráče ligy, známého nebo známé Terezy (v Brně), aj.). Ne vždy to půjde, ale jako podmínka by to mohlo mít účinek.
14. února 2019, 21:22
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Rád se na tvoji excelovou tabulečku podívám, člověk, který nepochopí jednoduchý systém přidělování bodů za umístění, ji bude mít jistě dokonalou ;-) MImochodem, stačí jeden pohled na tabulku, abych viděl, že momentálně jsi neodehrál žádný zápas, za to získáváš 0 bodů, což v tabulce znamená 4. místo a za to je -11 bodů do žebříčku. S body za skupinu (300) máš tedy celkem 289 bodů do žebříčku, což znamená 78. místo. Jestli svoje tabulkové umístění nevylepšíš, příští měsíc budeš hrát o úroveň níž (za předpokladu, ze se nepřihlásí/neodhlásí hráči v žebříčku nad tebou) 1.-2. půjdeš nahoru, 3. zůstaneš. Co víc bys ještě chtěl, aby ti tabulka řekla?
15. února 2019, 08:18
Petr Neradilek
Petr Neradilek - Obyčejná tabulka. Bez vzorců, systém jako tabulky na čtverečkovaný papír (pokud byl k dispozici) před třiceti lety. Nic složitého. A hlavně jenom moje. :-) . A k argumentu stran sestupů a postupů podle pořadí ve skupině - aj tento systém bude fungovat jenom za podmínky, že bude systém uzavřený (což nikdy nebude), tak jako systém předešlý. Navíc na rozmezí úrovní, kde se mění počet skupin o jednu mi to početně nějak nevychází. Proto opět opakuju, že zařazení nových hráčů tam kam patří je stěžejní (ale to se řeší taky od prvopočátku) a odvaha zahodit něco co se mi nepovedlo i když mě to stálo hodně úsilí a třeba aj peněz.
16. února 2019, 08:44
Petr Neradilek
Petr Neradilek - Abych to nekončil takto negativně, pořád převažuje, že si můžeme jít zahrát.
16. února 2019, 08:47
Petr Lundák
Petr Lundák - Petře, co přesně za tabulku bys chtěl? Na svém přehledu vidíš tabulku tvé skupiny, která je seřazena podle bodů dosažených v tomto kole.
17. února 2019, 09:50
Petr Lundák
Petr Lundák - Jinak, co se týče zařazení nových hráčů, tak je to samozřejmě složité. A nejlepší jsou přesně kritéria, která píšeš: turnaj, ohodnocení dlouhodobého hráče ligy. Pokud to nejde, tak zařazujeme na základě dotazníku, který o sobě hráči vyplní na webu. Pokud bys měl nějaký lepší nápad, tak rádi uvítáme. Dávat jako podmínku účast na turnaji nebo toho, aby hráč někoho znal, je dost těžké a dost by to omezilo přísun nových hráčů.
17. února 2019, 09:52
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Jenom k tomu rozhraní, kde se mění počet skupin... je jasné, že tam nemohou z každé skupiny 2 postoupit, nevešli by se do méně skupin. Uvažujme jendoskupinu A nad dvojskupinou B1 a B2. Ze skupiny A vždy spadne 4. a 5. a někdy i 3. hráč. Tj. ze skupin B1 a B2 postoupí 2 nebo 3 hráči. O tom, kteří to budou, rozhodně žebříček, každopádně to budou nejlepší hráči, kteří se umístili na 1. nebo 2. místě své skupiny. Výhodou oproti starému systému je tedy možnost postupu 3 hráčů na tomto zúžení (ve starém to byli striktně pouze vítězové B1 a B2). Takže když se třeba v jedné B skupině sejdou dva nadprůměrní hráči oproti druhé skupině, je docela velká šance, že postoupí oba.
17. února 2019, 11:48
Tomáš Fendrich
Tomáš Fendrich - Tak mně teď na tom žebříčku vadí, že absolutně nemám přehled o tom, kdo mě může nebo nemůže přeskočit, a koho zase ještě můžu teoreticky přeskočit já. Úplně původně to bylo jasný, jedna skupina, dva nahoru, dva dolů, vím na čem jsem. Po změně to bylo horší, ale furt to šlo nějak uhlídat (6 bodů na zápas, takže do 6 bodů podemnou "hlídám" ty co mají odehráno 3 a méně, od 7 stačí dva a méně, atd.) Ale teď? Jedna výhra může znamenat posun o 30 bodů?...A zároveň díky posunu někdo další třeba o 11 spadne? Tak to už asi fakt neuhlídám... Teda ne že by to nebylo nakonec jedno, prostě si odehraju svoje a další měsíc budu v nějaké lize, ale absolutně pro mě přestává mít smysl sledovat průběh kola.
25. února 2019, 16:38
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Jak už jsem tu (a nejen já) několikrát psal, když skončíš ve skupině 1. nebo 2. půjdeš nahoru, 3. zůstaneš, 4. a 5. půjdeš dolů. A to zhruba s 99% jistotou. Takže jako úplně původní systém. To, že nevíš, koho konkrétně přeskočíš, nebo kdo přeskočí tebe je stejné jako v původním - dokud nebylo jasné, kdo na kterém místě svojí skupiny skončí, tak jsi nevěděl s kým se prohodíš. Žebříček sledovat nemusíš, body jsou vypočítané tak, aby to po skončení kola vyšlo. Řeknu to ještě jinak a co nejjednodušeji - v původním systému tě jedna výhra mohla místo o skupinu níž poslat o skupinu výš. To samé musí nyní zařídit žebříček - proto může ta výhra znamenat posun o 30 bodů (i více).
25. února 2019, 20:40
Tomáš Fendrich
Tomáš Fendrich - Jasný, no, to se uvidí po pár měsících. Pokud to bude +/- jak ve starélize, tak to bude fajn.
27. února 2019, 19:43
Radomír Uhlíř
Radomír Uhlíř - Jestli to chápu správně, máme se teď řídit výhradně tabulkou skupiny (B.zápasy) a pak není potřeba sledovat žebříček, ani kolonku (celkem) a platí "stará pravidla", kde první dva postupují, spodní dva sestupují a třetí zůstává . (za předpokladu nezměněného počtu hráčů nade mnou). Je to tak?
16. února 2019, 22:44
Jiří Egermaier
Jiří Egermaier - Ano. Rozdíl oproti starému systému je v tom, že tam byly postupy garantovány pravidly, zatímco nyní ti umístění v tabulce (díky B. zápasy) přiřadí body za pořadí (B. pořadí) , ty tě posunou na správné místo žebříčku (celkem) a ten tě pošle do správné skupiny.
17. února 2019, 08:44
Petr Lundák
Petr Lundák - Přesně tak, jak píše Jirka. P.
17. února 2019, 09:48
Radomír Uhlíř
Radomír Uhlíř - Jinak mám výhradu k mobilní verzi, že tam nejdou posílat SMSky soupeřům přímo, jak to šlo dříve. Dá se jenom zkopírovat číslo. Upozornil mě na to jiný hráč a musím souhlasit, že je to krok zpátky.
16. února 2019, 22:46
Petr Lundák
Petr Lundák - Nevím tedy, jestli to patří úplně do diskuze k bodování, ale ok :) Když dlouze klikneš na to číslo, tak ti to nenabídne volat/odeslat zprávu/přidat do kontaktů? Co případně máš za operační systém a za prohlížeč? Mně to na Androidu v Chromu takto funguje. Petr
17. února 2019, 09:48
Radomír Uhlíř
Radomír Uhlíř - Ahoj Petře, píšu to do diskuse k bodování, protože obecné fórum pro diskusi nad změnami neexistuje :-( Co se týče odesílání zprávy, tak jsem měl na mysli odesílání přímo z tabulky se jmény, kde je symbol telefonu a která se zobrazí jako první. Tam to nejde. Jde to v Chromu akorát z kontaktů na hráče, což znamená teda projet celou dlouhou diskusi nad termíny a najít si odkaz na kontakty hráčů dole pod diskusí. U jiných prohlížečů, než u Chromu to asi nefunguje ani tam, já mám defaultně třeba jiný prohlížeč a tam tato možnost není.
17. února 2019, 18:04
Petr Lundák
Petr Lundák - Aha. Už vidím, co myslíš. Máš pravdu. Mrkneme na to. Díky. Jinak pokud na něco takového přijdeš. Ideálně napiš svému správci a ten pak předá dál. Tady by to pak akorát bude nepřehledné. Díky, Petr.
19. února 2019, 13:06
Roman Zajac
Roman Zajac - zajímavé pořadí v té vaší lize hráč který nevyhrál vyhrál ligu přestože hrál jen jediný zápas na druhém místě skončil hráč co porazil prvního hráče ale jinak nic nevyhrál třetí skončil hráč se dvěma výhrami jemuž krečoval sestupující hráč, pro zraněni ale nemohl sehrát na poslední chvíli zápas s vítězem který nereagoval na dřívější vypsané termíny, ekvivalence skreče na úroveň 6:2 (18 bodů) se zdá poněkud nešťastná, jen se ptám je to dobře ? skreče pro zranění asi neovlivníme, ale taktizování s termíny zápasů a volnými body za skreče by možná ano, jen pro úvahu (bez reklamace)..
1. listopadu 2021, 10:59
Prosím přihlas se pokud chceš komentovat. Nemáš účet na VAŠÍ LIZE? Zaregistruj se!

Platební metody

Platební metody