Načítám…
Lukáš Drahník: na kurtu až 20 hodin týdně

Lukáš Drahník: na kurtu až 20 hodin týdně

13. Únor 2023

Rád bych vám představil dalšího zajímavého hráče VAŠÍ LIGY. Velký badmintonista. Ajťák, který nám posílá tipy, jak web a systém vylepšit. Zároveň ale studuje lékařskou fakultu, zkouší různé startupy a zajímá se o přírodu. Muž mnoha zájmů.

Lukáš Drahník hraje badminton v Praze v jednotlivcích i ve čtyřhrách. V singlech 8. ligu a ve čtyřhrách 5. ligu.


Lukáši, kolik ti je, odkud jsi a kde teď žiješ?

Ahoj Tomáši, narodil jsem se v Jindřichově Hradci a vyrůstal v Nové Bystřici, město v oblasti nazývané Česká Kanada. Vyrůstal jsem tam po tom, co se naši přestěhovali za prací a to pro změnu zase z úplného severu, z Ústí nad Labem. Táta pracoval na hraničním přechodě Cínovec a dostal práci opět na hraničním přechodě. Přesun to byl záměrný, protože v Ústí nad Labem byla velká chemička a moje starší sestra ten vzduch nesnášela vůbec dobře. A co si představíš o Jižních Čechách ty Tome? Já teda krásně čistý vzduch. Ale aktuálně žiju několikátý rok v Praze. Je mi 28 let.


Jaký sport hraješ ve VAŠÍ LIZE a jak dlouho ji hraješ?

Ve VAŠÍ LIZE hraju pouze badminton a to převážně singl, poslední dobou jsem se ale díky "hledám parťáka" formuláři od Vás seznámil s Anežkou, se kterou hrajeme několikátý měsíc čtyřhry. Ve VAŠÍ LIZE jsem  bez přestávky (pokud pominu nucenou pauzu viru Sars-Covid-19) od roku 2019. Jeden čas se ve stejné lize vyskytovalo moje jméno dokonce 2x a to proto, že jsem toužil po tom měsíčně odehrát více zápasů. Taky od roku 2019 proběhl můj přesun z VAŠÍ LIGY v Brně do Prahy, kde se mi jeden měsíc překrývaly zápasy a do teď si pamatuju moji návštěvu Brna a ty 3 zápasy po sobě, náročné to bylo (smích).


Proč jsi ligu začal hrát?

Chtěl jsem se vrátit k některému raketovému sportu, jako malý jsem některé zkoušel. Bavilo mě to a nebyl jsem v tom úplně mizerný, badminton jsem spolu se squashem do té doby nezkusil, volba padla na badminton a drží se mě do teď. Po pár zápasech mi na úplném začátku v lize doporučila pokračovat i Klára Pšenková (organizátorka turnajů VAŠÍ LIGY a hráčka badminton singlů). Seznámil jsem se s ní z toho důvodu, že tou dobou hledala v Brně soupeře na hry a já ve svém okolí neznal kromě VAŠÍ LIGY nikoho, kdo by badminton hrál.


Co ti liga dává?

VAŠE LIGA mi dává 4 vyrovnané soupeře každý měsíc. To asi nechceš slyšet (smích). I když můžu potvrdit, že je to zpravidla pravda, po úvodním zkalibrování. Zpětně je asi největší důvod ten, že ve VAŠÍ LIZE jsem potkal víc lidí, které si troufnu označit za kamarády, a se kterými jsem v pravidelném kontaktu i mimo ligu. Ale co platí po celou dobu, každý zápas je pro mě výzvou, na kterou se těším, a pokud se k tomu přidá příjemný pozápasový pokec, není co řešit.




Jak jsi to měl se sportem odmalička? A hrál jsi i badminton?

Jako dítě jsem přišel do kontaktu s venkovským fotbalem a vůbec mi to nešlo (smích). Táta, nebýt vojny, měl nakročeno se fotbalem živit, tak se ve mně snažil vidět fotbalistu. Hrál jsem ho ale až do dospělosti a potom jsem pověsil kopačky na hřebík. Co si ještě pamatuju z fotbalových soustředění je, že jsem měl tendence brát do ruky pingpongovou pálku a obecně rakety. Porazil mě málokdo, pak už se mnou nikdo hrát nechtěl (smích). Po ukončení neúspěšné kariéry fotbalisty jsem převážně rád běhal a jezdil na kole a to některé roky velmi intenzivně.


Co děláš za práci?

V tuhle chvíli nastupuji do Fakultní nemocnice Bulovka na pozici systémového architekta / backend vývojáře. Tedy člověka, který se stará o to, aby systémy, které dostane na starosti, v nemocnici fungovaly, tak jak mají. Není to ale moje první zkušenost s obdobnou pozicí, jsem na volné noze jako softwarový inženýr / konzultant zhruba 10 let. Předchozí spolupráce jsem měl například s Všeobecnou fakultní nemocnicí a organizací Člověk v Tísni.


Vím, že máš mnoho rozličných hobby, které to jsou?

Kromě práce, která je současně mým hobby a věnuju se mu i ve volném čase například psaním open source kódu (zadarmo publikovaný kód, který je v mém případě vždy určitým způsobem užitečný ostatním na adrese github.com/ldrahnik kde jde například najít pod https://github.com/ldrahnik/vase-liga i rozšíření do prohlížeče pro hráče VAŠÍ LIGY, které už teď přidává užitečné funkcionality nad rámec a další mám v plánu), nebo upozorňováním na technické chyby systémů, se kterými přijdu denně do styku. Taky rád pracuji s dětmi, potkat mě můžeš na různých akcích jako instruktora a to převážně v organizaci Junák - český skaut, z.s. .




Stále taky ve volném čase studuji. Moje první vysoká škola se týkala čistě informatiky (VUT FIT), ale po přesunu do Prahy jsem přidal zaměření bioinformatik, moje aktuální studium je rozprostřené na 1. a 3. lékařskou fakultu, MFF a fakultu Přírodovědeckou. V rámci studia se také intenzivně snažím zapojit do výzkumu, mým aktuálním objektem zájmu je Hydra Obecná, 6mm velká potvůrka s chapadly, kterou když rozkrojíš, tak za několik týdnů obě části dorostou do úplnosti. Naposledy jsem byl v rámci tohoto výzkumu v New Yorku. Kromě takových cest mám nejraději oblast blízkého východu. Je to téma, které mě velmi zajímá i historicky a politicky. Také se učím arabsky a francouzsky, tedy jedny z jazyků, které se v dané oblasti hodí ovládat.


Jaké podnikatelské nápady máš a na kterých teď pracuješ?

Vím, že jsme se potkali v kavárně zrovna, když jsem sháněl někoho na 3D fotogrametrii a ptal jsem se Tě jestli někoho neznáš. Tak vidíš, nikoho kvalitního jsme nakonec nenašli a tak jsme to začali řešit sami a už máme srovnatelné, ne-li lepší výsledky, než dokládají lidé, kteří se tomu věnují i delší dobu ze zahraničí. 3D fotogrammetrie a objekt na výstupu je součástí podnikatelského nápadu, na kterém aktuálně pracujeme. Nápad přinese zjednodušení pro lidi, na které to cílí. Víc zatím bohužel prozradit nemůžu.



Co to je ta fotogrammetrie?

3D fotogrammetrie je proces, jehož vstupem jsou fotky z různých úhlů na určitý objekt a výstupem 3D model za pomoci nalezení společných bodů ve vstupních fotografií. Je to složitější, ale pro představu to stačí.



Máš radši plast nebo peří?

Peří.


Máš radši psy nebo kočky?

Kočky, abych vyvážil fotku (smích).


Máš radši ženy nebo jídlo?

Ženu, která nesní moje jídlo.



Jaké máš sportovní cíle?

Převážně bych se rád nezranil. Poslední 4 měsíce jsem přidal na intenzitě. Kromě zápasů ve VAŠÍ LIZE a začal jsem badminton i trénovat. Rád bych v badmintonu od příští sezóny začal hrát závodně 3. ligu, pokud to k tomu bude. Na kurtech trávím poslední dobou mezi 15-20h týdně.

Pokud zde můžu zpromovat další amatérskou organizaci, tak bych tak udělal ve prospěch Banana badmintonu. Vznikla skupinou kamarádů zhruba 3 roky zpátky za účelem zapojení lidí z Asie / jako komunitní akce a kromě pořádání tréninků se zaměřuje především na All you can play eventy, na kterých se potkávám s více hráči, kteří hrají současně i VAŠI LIGU a přijde mi to osobně jako skvěle se doplňující. Na All you can play události na Skalce a na Jeremi chodí široké spektrum hráčů.



A jaké máš ještě osobní cíle či sny?

Rád bych jednou přispěl do akademického světa studií, za kterou bych se nemusel stydět a která by reálně pomohla co největšímu počtu lidí. A o čím větší průlom půjde, tím samozřejmě lepší (smích).



Máš nějaký vzkaz pro hráče či organizátory VAŠÍ LIGY?

Dělejte projekt dál srdcem.




Lukáši moc děkuji za rozhovor a za přízeň lize. Ať se ti daří na kurtu, ve vědě i v životě :) . 


Za tým VAŠÍ LIGY,

Tom
Tomáš - zakladatel tohoto cirkusu

Diskuze ke článku

Prosím přihlas se pokud chceš komentovat. Nemáš účet na VAŠÍ LIZE? Zaregistruj se!

Platební metody

Platební metody