Loading…
Změna bodování tenisových lig od října 2022

Změna bodování tenisových lig od října 2022

21. September 2022

Od začátku nového ročníku měníme bodování tenisových lig - nově budeme bodovat výhry místo uhraných gemů. Proč? A jak to bude nově? Dočteš se v článku.

Jak to bylo u tenisu doposud?

Do teď jsme bodovali u tenisových lig jednotlivců každý uhraný gem (hraje se primárně na 1 hraný set). U čtyřher se bodovaly uhrané sety (hraje se na 2 vítězné sety).

Pokud tě to zase tak do detailu nezajímá, přeskoč rovnou na část "Co to pro tenisty znamená v praxi?".

U jednotlivců bylo bodování takto:

Výsledek 6:0 6:1 6:2 6:3 6:4 7:5 7:6 6:7 5:7 4:6 3:6 2:6 1:6 0:6 S:S 6:S S:6
Počet bodů 20 19 18 17 16 15 13 7 5 4 3 2 1 0 -5 18 0

U čtyřher takto:

Výsledek 2:0 2:1 1:2 0:2 S:S 2:S S:2
Počet bodů 4 3 1 0 -1 3 0

Dále hráči v daném kole získávají body za pořadí ve skupině a body za úroveň.

  • U jednotlivců: 45 bodů za úroveň + za pořadí: 1. 30 bodů, 2. 24 bodů, 3. 0 bodů, 4. -24 bodů, 5. -30 bodů
  • U čtyřher: 13 bodů za úroveň + za pořadí: 1. 11 bodů, 2. 8 bodů, 3. 0 bodů, 4. -8 bodů, 5. -11 bodů

Dle těchto získaných bodů se tvoří žebříček hráčů v daném kole. Hráči v něm sbírají body do celkového hodnocení sezóny a ročníku a také se používá pro nasazení hráčů do dalšího kola.

Proč měníme?

Pro změnu jsou 2 zásadní důvody, které se nám u tenisových lig jednotlivců projevovaly častěji než u ostatních sportů (díky velké variabilitě možných bodových zisků na jednotlivých místech ve skupině).

1) Při přidání nových hráčů nebo odhlášení hráčů docházelo často k propadům o 2 úrovně. Ne že by k tomu po změně už dojít nemohlo, ale bude se to stávat díky lepšímu nastavení méně často..

Zde příklad: 5. hráč z 1. úrovně byl teď často na 10. místě žebříčku. Při přidání 1 nového hráče do 2. úrovně došlo k jeho propadu o 2 úrovně. Nově by tento hráč měl být na 7. místě žebříčku a sestup o pro sestup o 2 úrovně by došlo jen v případě přidání 4 nových hráčů do 2. úrovně. Při přidání 1 hráče do 2. úrovně nově místo toho nedojde k postupu 2. hráče ze 3. úrovně.

2) Hráč, který vyhrál více zápasů, mohl být v pořadí skupiny až za hráčem, který jich vyhrál méně. To nastalo díky bodování gemů. Tady už trochu záleží na úhlu pohledu, jestli je lepší vyhrát třeba 2 x 7:6 nebo prohra 6:7 a výhra 6:0. Většinou ale hráči, kterých se to dotýkalo, byli naštvaní nebo v lepší případě zklamaní, že je v pořadí skupiny předstihl někdo, koho porazili a kdo má celkově méně výher než oni. Díky bodování výher se toto stát už nemůže.

Další drobné výhody, které nové bodování přinese:

  • nebudou nutné výjimky pro zúžená nebo rozšířená místa v lize = například 4. úroveň, kde dochází k rozšíření schématu ligy na 2 paralelní skupiny. U všech skupin bude stejné bodování za pořadí (do teď byl u zmíněné 4. úrovně jinak bodované 2. místo ve skupině).
  • jednodušší systém - podobné bodování jako na turnaji. Za výhru bude vždy stejný počet bodů (2).
  • sjednocené bodování pro jednotlivce a čtyřhry (do budoucna možná pro všechny ligy)

Jak bude nově nastaveno?

Od začátku nového ročníku měníme bodování pro jednotlivce i čtyřhry. Bodování bude shodně nastaveno takto:

  1. Body za úroveň: 20 bodů
  2. Body za pořadí ve skupině: 1. místo 30 bodů, 2. místo 25 bodů, 3. místo 12 bodů, 4. místo 4 body a 5. místo 0 bodů
  3. Body za zápasy: 2 body za výhru, 0 za prohru, -1 bod za skreč (S:S)


S nastavením bodů děkujeme za pomoc našemu dvornímu matematikovi Jiřímu Egermaierovi, který s námi v Plzni hraje squashovou a tenisovou ligu.

Co to pro tenisty znamená v praxi?

Zde odpovídáme na možné otázky, které se hráčům budou honit hlavou:

Musím výsledek od října zapisovat jinak? Výsledek budeš zapisovat stejně jako doposud. Jen připravujeme pohodlnější zápis přímo na webu pro ty, kteří se domluví na 2 vítězné sety (nebude nutné používat přepočetní tabulku na 1 set).

Na uhraných gemech/setech tedy už vůbec nezáleží? Není to tak. Pořád na nich může záležet při shodném počtu výher 3 a více hráčů, kde rozhoduje minitabulka a skóre ze vzájemných zápasů. Pořád se tedy hraje o každý gem/set, který nakonec rozhodne.

Nebude to více nespravedlivé, když nedostanu žádné body za vyhraný gem/set? Naopak si myslíme, že je tam trochu více spravedlnosti v tom, že hráč, který vyhrál více zápasů bude vždy před tím, který vyhrál méně.

Nebude zkreslený žebříček, když se předtím bodovali gemy/sety a nově nikoli? Od října začíná nový ročník. Nebudeme tedy sčítat body dosažené ve starém systému s tím novým. Jediné, kde by to mohlo hrát určitou roli, je porovnání bodů vítěze ročníku z jednotlivých let, ale tam záleží vždy i na počtu hráčů v lize a tak to není žádná výrazná nevýhoda.

Kdo postupuje/sestupuje o úroveň výš/níž? Tady se teoreticky nic nemění. Vše se řídí žebříčkem posledního kola. V ideálním případě, kdyby se nikdo neodhlásil ani nepřihlásil, dojde k tomu, že 1. a 2. ze skupiny postoupí o úroveň výš (mimo v místě rozšíření ligy, kde většinou postoupí jen 1.), 3. zůstává v dané úrovni a 4. a 5. sestupují o úroveň níže. Změnou je to, že bude méně často docházet k sestupům/postupům o 2 úrovně při přidání nových hráčů nebo odhlášení hráčů.

Jak to bude u ostatních sportů?

Pokud se tento systém v praxi osvědčí, uvažujeme o změně na stejné nastavení u našich ostatních sportů. Nebude to ale dříve než na začátku ročníku 2024 (říjen 2023). Budeme tě informovat :)

Za tým VAŠÍ LIGY,

Petr

Petr
Petr Lundák - Strážce spokojenosti a vrchní běhna

Discuss the article

Roman Zajac
Roman Zajac - Ahoj, v letošní sezóně 2022 se odehrálo ve Vaší Lize mnoho jak jedno tak dvou i třísetových. zápasů. Na příkladu jednoho hráče to bylo celkem 333 bodů za zápasy. Nicméně protože si dopřáváme někteří z nás vícesetové maratony, podívejme se jak by to vypadalo bez přepočtu za všechny sehrané soutěžní sety, pak by se třeba tento aktivní hráč dostal na 650 bodů ! :))! za sehrané sety, nebo jinak místo 20 bodové škálove stupnice , na zjednodušené decimální 10 až 0 bodů za zápasy podle rozdílu gamů v setu by se tento hráč dostal na nějakých 311 bodů. Ať tak či tak, tak je to už určite pořádná bodová porce, co říkáte? :)))
23. September 2022, 13:48
Roman Zajac
Roman Zajac - Aby těch bodů nebylo nikde málo, bylo by zajímavé dávat i bonusy za výhru podle síly soupeře, dle žebříčkového postavení z minulého ročníku (2021) . Např. 60b za hráče do 0.5% v topu z celkového počtu hráčů VLT 45b 1%, 35b 2% 30b, 20b, 15b, 12b, 9b, 6b,, 3b a 1b jako v čts. To by bylo super, díky za zváženou a za pozornost.
23. September 2022, 14:05
Please sign in to post your comments . Do not have an account on website? Sign up now!

Payment methods

Platební metody