Načítám…
Turnaj s hvězdami

Turnaj s hvězdami

Kdo přišel v březnu na turnaj singlů v Praze, rozhodně nelitoval. Nejenže byla pro hráče připravená pravidelná dávka zápasů, ale navíc exkluzivně jen pro ně badmintonová esa z Involve projektu. A tak se hrálo, trénovalo, hrálo, trénovalo, hrálo, trénov...

Sobota 12. března 2022, poslední hodinka do začátku badmintonové turnaje singlů v Praze. Hráči se pomalu trousí k registračnímu stolku, jejich nedočkavost začíná stoupat a moje nervozita také. Zatímco první zmíněné je očekávané, moje nervozita mě poněkud překvapuje - přeci jen už mám pár turnajů za sebou. Ale v sobotu to bylo jiné. Jiné v tom, že jsem měla na turnaj připravené překvapení. Překvapení, které jsem věřila, že se bude líbit, ale to ke klidu nestačí. Překvapení, které bylo přínosné, ale znamenalo pozdržení začátku turnaje přibližně o 15 minut a také vyčlenění pro něj 1 kurtu. Takže jsem celou dobu přemýšlela o tom, zda se turnaj stihne včas ukončit a bude dostatek kurtů. Proto jsem celou sobotu pečlivě přiřazovala skupiny ke kurtům, což mi pár hráčů průběžně komplikovalo jejich pravidelným sobotním přihlašováním a odhlašováním. Dokonce 10 minut před začátkem turnaje mi do toho pár jedinců tzv. "hodilo vidle". V reálu i několik minut po začátku turnaje, jelikož 4 hráči nedorazili, a to bez omluvy. Když o tom tak přemýšlím, příště si asi dám volnou sobotu a kurty přiřadím při zahájení turnaje, stresově to vyjde na stejno.

Jaké bylo to zmiňované překvapení, jak to nakonec dopadlo a kdo na turnaji zazářil? Pojďme si to shrnout v reportáži dále :-)

Překvapení

Na březnový turnaj jsem si přichystala zpestření ve spolupráci s Adamem Twardzikem - zakladatelem projektu Involve projekt. Adam se rozhodl každý čtvrtek společně s dalšími profesionálními hráči badmintonu připravovat tréninky pro rekreační hráče, kteří mají velký zájem svoji hru významně zlepšit. Jelikož mě tato myšlenka nadchnula, nabídla jsem Adamovi, aby přišel svoji myšlenku odprezentovat na turnaj VAŠÍ LIGY. Nakonec jsme si plácli, Adam přijel spolu s Lukášem Holubem a Kubou Horákem, já jsem pro ně vyčlenila kurt 11 (pro jedničky ani nic jiného nepřipadalo v úvahu), kluci na začátku turnaje předvedli dechberoucí exhibiční zápas pro namotivování ostatních a následně byli celý večer komukoliv z nás k dispozici. K dispozici, aby splnili každé badmintonové přání - naučit úder, zahrát si s nimi, získat cenné informace. Kluci byli celý večer na roztrhání, nikdo je nenechal ani chvilku odpočinout. Dle toho soudím, že hráči byli spokojeni, Adam byl spokojený a já taky, takže win-win-win.


Začátečníci & mírně pokročilí

Není tomu dávno, co jsem v reportáži zmínila, že tato kategorie má na můj vkus příliš dlouhý název, takže vyhlašuji konkurz na její přejmenování. Dočkala jsem se na březnovém turnaji. Bohužel si už nepamatuji, kdo to prohodil, ale při registraci jsem zaslechla, pokud se nepletu - Lachtani. Nejsem si jistá, jestli by se to ujalo, ale minimálně mě ta představa nemálo rozesmála. Dotyčnému děkuji.

Tato kategorie měla zastoupení velmi mladého hráče - Felixe Kyzlíka, kterému je 10 let. Musím uznat, že ty děti jsou čím dál šikovnější - byl to Felixův první turnaj (alespoň v rámci VL), a přes to se mu povedlo postoupit do horního pavouka ze základní skupiny. Velký úspěch! Musím uznat, že jsem se začala lehce obávat, že opět budu čelit situaci, kdy budu mít předat výhru - pivo nezletilému. Opravdu musím pořídit ty Rychlý Špunty.

Chvilku před turnajem mi psala Olívie Rubášová, že se necítí úplně fit na turnaj, a že mi ještě dá vědět, jak to s ní dopadne. Vůbec jsem Olívii hned nevolala a netlačila na její city, že když nepřijde, tak mi pokazí krásný počet 32 lidí, a že se má rozhodnout teď a hned. A jelikož jsem velmi přesvědčivý člověk, Olívie se nakonec rozhodla, že dorazí. Samozřejmě jsem věděla proč Olívii přemlouvám - na turnaji vyhrála základní skupinu s naprostým přehledem a celkově vybojovala 6. místo a v ženách brala zlato - rádo se stalo! Druhé místo mezi ženami obsadila Lenka Nedvědová, 3. místo Eliška Hauerová.


Kategorii mírně pokročilých se začátečníky ovládl Jarda Popek, který vyhrál individuální trénink s Adamem. Věřím, že natrénuješ příště do středně pokročilých. 2. místo pro měsíc březen patří Kubovi Vaculíkovi a 3. místo Ondrovi Štrobachovi.


Středně pokročilí

Středně pokročilí... ve čtvrtek ráno jich ještě bylo přihlášených na turnaj 32. Ten samý den večer jich zůstalo jen 23. Co se událo ve čtvrtek 10. března 2022 je mi doteď záhadou. Popravdě na tuto skutečnost se mě zeptalo asi dalších 5 lidí. Kdo zjistí odpověď, má u mě příště pivo nebo Rychlý Špunty (pro jistotu).

U středně pokročilých jsme za běhu museli měnit herní systém, jelikož nám na poslední chvíli lidé přibývali, ale také ubývali. Rozhodně jste nám to neulehčili. Nakonec se to nějak zvládlo, sice jsme zaměnili Filipa Karetu za Fabiána Krpatu, takže si kluci zahráli pár míčků navíc, ale vzali to jak jinak než sportovně.

Eda Hais hrál s Pavlem Barkáčem o postup do finále. Takto napínavý zápas jsem si nemohla nechat ujít, tak jsem přišla k rozehrané hře s otázkou jaký je stav. Od Edy jsem dostala odpověď, že nepoví. Budiž mu trestem, že nakonec zapomněl stav skóre doopravdy a Pavel si mohl říct, co chtěl. Sice tato výhoda nakonec Pavlovi nestačila na vítězství, ale v zápase o 3. místo už byl úspěšný a tak tentokrát naštěstí nezopakoval 4. místo z minule. Eda zvítězil poté i ve finále nad Pavlem Ducháčkem a získal tak individuální trénink s Michalem Morávkem u Involve projektu. Edu jsem nekompromisně při předávání cen pro příště poslala do Pokročilých.


Gabča Řežábková po únorovém úspěchu v Mírně pokročilých podlehla nátlaku a výhružkám okolí a přihlásila se statečně do Středně pokročilých. V základní skupině se držela velmi statečně, ale na postup do bojů o medaile to nestačilo. Mezi ženami skončila na 2. místě za Míšou Frayerovou, 3. místo získala Hanka Vaňková.

Pokročilí

Pro Pokročilé (které jsem si sama pro sebe přejmenovala na Profíky) jsem měla připravenou dobrou zprávu - přislíbila jsem jim, že postoupí všechna 3. místa a dokonce 1 nejlepší 4. místo ze základních skupin do bojů o medaile. Nicméně po odehrání základních skupin se zranil Petr Doubravský, což mělo za následek (kromě jeho odchodu) to, že už nebylo možné udělat šestnáctkového pavouka, ale bohužel jen osmičkového. Ne, že tedy nepostoupila všechna třetí místa, ale dokonce nepostoupila ani dvě druhá místa. Přiznám se, že oznámení této změny chtělo z mé strany hodně odvahy a ze strany hráčů jistě hodně sebeovládání. Ale jak nám říkala paní učitelka na střední, když změnila systém známkování po napsání testu: "Život taky není fér, tak si zvykejte."

Vláďa Křivánek tentokrát sekal latinu a včas chodil na své zápasy, černý puntík smazán. 

Runy se mnou vedl dlouhé debaty ohledně míčků, se kterými by se mělo na turnaji hrát a v tématu pokračoval i v hospodě. Rozhodně mi několik přítomných může potvrdit, že to bylo téměř téma večera.

V pokročilých se (pro mě) ukázalo opět pár nových tváří za co jsem moc ráda. Např. Libor Laňka byl pro mě úplně neznámé jméno, takže jsem měla drobný problém s jeho zařazením do skupiny, ale příště už budu vědět, jelikož se umístil na krásném 3. místě. Ve finále se po delší době potkal Jirka Nývlt se Zdeňkem Doleželem. Úspěšnější byl Jirka, který tak přidal do své nemalé sbírky zlatých medailí další.


 Jirka tak dostal další možnost se stát reprezentantem VAŠÍ LIGY jako "předskokan" na MČR v badmintonu, ale s díky znovu odmítnul. Basu s ním držel i Zdeněk s Liborem, kteří taktéž odmítli. Následně jsem tuto možnost nabídla Honzovi Brokešovi, který jsem myslela, že je další v pořadí pro předání štafety. Honza nezklamal a výzvu přijal, nicméně jsem ale následně Honzu musela zklamat já, jelikož jsem se v konečném žebříčku přehlédla a přeskočila Kuba Švece, který skončil na 4. místě (oběma se znovu velmi omlouvám). Kuba nakonec s účastí na MČR souhlasil a potká se tam v květnu s Petrem Svobodou. Kdo se k nim připojí zjistíme příští měsíc 9. dubna. 

V pokročilých měly tentokrát zastoupení i ženy. Svou účastí nás potěšily Verča Kyzlíková spolu s  Terkou Kudrnovou. Holky si spolu zahrály o zlato v rámci skupiny, kde byla úspěšnější Verča.

Poděkování

Děkuji všem hráčkám a hráčům za jejich úžasné výkony, trpělivost a samozřejmě za to, že se zúčastnili turnaje. Velké díky patří Filipovi a Ivce, bez kterých bych turnaj sama nedokázala uřídit.

Velká vděčnost patří i sponzorům, kteří jsou natolik úžasní a poskytli opět báječné ceny - oblíbená piva od Pivovar Moucha , která jsou mezi hráči velmi populární a musím je tudíž vždy bedlivě hlídat, aby mi zbyla na vyhlášení. Dárkové poukázky na nejen překrásně vypadající, ale i lahodně chutnající jogurty v Můj Jogurt, které jsou ručně vyráběné dle Vašeho přání. Nemohu vynechat ani MERCURIA Laser Game, kteří turnaj podporují vouchery na laser game. V neposlední řadě děkuji VICTOR Sport ČR za zapůjčení testovacích raket. Každé spolupráce si velmi vážím!

Nemůžu zapomenout na kluky z Involve projekt, kteří si nejen udělali čas po dobu celého turnaje a byli nesmírně ochotní v radách hráčům, ale i věnovali do cen celkově 9x poukaz na individuální trénink pod vedením předních badmintonových hráčů. Děkuji i za zajištění fotografií. Celému tomuto projektu držím palce, přeji plno úspěchů a doufám, že někdy v budoucnu se opět domluvíme na nějaké zajímavé akci.

Hráčům, kteří se chtějí v badmintonu posunout dále, ať už v rámci turnajů, ligy, nebo jiného vytyčeného cíle, určitě doporučuji, aby si ve čtvrtek udělali čas a za kluky se podívali - samozřejmě s raketou v ruce ;-).


Fotky z turnaje si můžete prohlédnout na Facebooku.

Já se na vás budu těšit opět 9. dubna v obvyklém čase na Braníku. Kdybyste badmintonu neměli dost a chtěli si udělat výlet do krásných Karlových Varů, tak 19. března tam pořádá turnaj Filip - pomocník z pražského turnaje. Budou se hrát singly i čtyřhry. Bude to Filipův první turnaj, tak určitě bude rád, pokud jej přijedete podpořit, sama jsem byla v podobné situaci a není to zas tak dávno :-)

Mějte se krásně a budu se těšit opět v dubnu!

Klára

Nejbližší podobná akce

Diskuze ke článku

Vladimír Křivánek
Vladimír Křivánek - Prima článek, Kláro. To předturnajové překvapení bylo potěšující, příležitostně jsem se šel s klukama "dostat do tempa"- na to s nima stačí jen pár míčů. Jinak jsem na turnaji taky dost zdržoval a těší mě, že sis nevšimla. :)
15. března 2022, 03:15
Klára Pšenková
Klára Pšenková - Tak to si tě příště budu muset ještě víc hlídat ;-) Ještě to od tebe okoukají další a vznikne anarchie.
15. března 2022, 12:06
Prosím přihlas se pokud chceš komentovat. Nemáš účet na VAŠÍ LIZE? Zaregistruj se!

Platební metody

Platební metody