Načítám…

Holub: ptačí derby rozhodovalo kačeří oko

Holub: ptačí derby rozhodovalo kačeří oko
31. Leden 2023
Popovídali jsme si s Tomášem Holubem, který má z aktivních hráčů v plzeňské lize třetí nejvyšší počet odehraných zápasů. K 31. lednu jich je 527 ve 2 sportech. Dozvěděli jsme se, na které zápasy rád vzpomíná, jak zhubl 17 kg i o úspěších jeho dcery.

Tomáši, hraješ VAŠI LIGU už od roku 2010 (tehdy ještě jako VŠ ligu), což je pěkný kus života. Co pro tebe liga znamená?

Liga pro mě po takové době znamená opravdu hodně. Je to již pevná součást mého života, pravidelná sportovní aktivita a hlavně možnost potkávat se s fajn lidmi.

Celkem jsi v lize už odehrál přes 520 zápasů. Vzpomeneš si na některý konkrétní, který ti uvízl v paměti (klidně i více)?

Určitě si rád připomenu zápasy, které jsem až zázračně otočil z beznadějného stavu - ale soupeře jmenovat nebudu. A na opačné případy, kdy jsem zase já prohrál, jsem radši rychle zapomněl.

Proti Radkovi Tančouzovi jsem jednou nastoupil s vysokou horečkou. Dle papírových předpokladů jsem ho měl porazit a skreč jsem si nemohl dovolit. Uhrál jsem potřebné dva sety a získal potřebné body.

V tradičním ptačím derby, tj. v zápase Holub - Kačer, jsme zase historicky poprvé v dějinách squashe použili jestřábí - tedy kačeří - oko. Miloš zápas natáčel na kameru a na záznamu jsme pak zkoumali, zda míček škrtl čáru nebo ne.

A vzpomínám si i na dvojturnaj v Praze - odpoledne jsem odehrál jeden turnaj a cítil jsem se natolik fit, že jsem zůstal i na další kategorii a odehrál i druhý turnaj. Byl jsem tenkrát asi mladší…


Omluvte kvalitu - jedna fotka z archivu: Ptačí derby Holub-Kačer z turnaje v roce 2013

Máš nějakého oblíbeného soupeře s kým rád hraješ? A případně proč?

Oblíbení soupeři jsou skoro všichni, se kterými se potkávám na kurtu. Těžko vybírat.

V poslední době rád hraji s Ondrou Zelenkou. On trénuje cross fit a je neskutečně namakanej. Ale já dokážu číst jeho hru a zatím ho porážím. Časem se ale Ondra nejspíš přesune do té kategorie soupeřů, kteří jsou někde jinde.

Hodně zápasů jsem odehrál také s Lukášem Loukotou, jenž je můj dlouholetý kolega a kamarád. Většinou mě poráží, ale já poprvé nad ním vyhrál na firemním turnaji, který jsem si zorganizoval ke svým narozeninám. Určitě to byla náhoda :-)

A co naopak na druhé straně spektra? Kdo je tvůj neoblíbený soupeř? Na koho se ti špatně hraje?

Asi znovu zmíním Lukáše Loukotu, kterého jsem uvedl mezi oblíbenými soupeři, ale do této kategorie patří také. Důvodem je to, že hra s ním často nezáleží na mně a mé snaze, ale na něm a jeho rozpoložení.

A nesmím zapomenout na Lukáše Kaprála. Ve statistikách vidím, že jsme spolu odehráli 15 oficiálních zápasů. A z toho celých 9 skončilo 3:2 pro něj! Ty zbylé zápasy nebyly automaticky pro mě, ty jen skončily s jiným skóre.


Vzájemné zápasy Tomáše s Lukášem z období 2012-2014

Aktuálně hraješ ve squashové a badmintonové lize. Dokážeš oba sporty porovnat? V čem tě který baví?

Stručně řečeno, squash je prostě lepší. :-) Přijde mi svižnější, rychlejší, více se při něm dá odreagovat, zabouchat si, vymyslet překvapivý úder. V badmintonu často odehraji dozadu, snažím se trefit blízko čáry a čekám, jak soupeř zareaguje. A běhám střídavě dopředu a dozadu…

Vím, že VAŠI LIGU hrají nebo hráli i tvoji kolegové v práci. Probíhají tam nějaké hecovačky? 🙂

V plzeňské kanceláři jsme tři. Filip Hrbek a Karel Březina jsou moji spolužáci z univerzity, takže se známe už třicet let a všichni hrajeme badminton. Navíc jsme schopni se vzájemně porazit do kruhu a bereme to smrtelně vážně :-)) Už při společném obědě před večerním zápasem se pozorujeme, zda si soupeř dá lehčí jídlo a menší pivo…

Podstatné pro mě ale je, že jsem v kanceláři nejlepší squashista :-))


Bronzová medaile z prosincového turnaje 2022 v Plzni

Za poslední dobu jsem si všiml, že máš o nějaké to kilo méně. Můžeš se o tom trochu rozepsat? Kolik kilo jsi zhubl? Jaké byly důvody, že ses pro to rozhodl a jak jsi toho dosáhl?

O tomhle mluvím rád, protože mě těší, že se mi to povedlo. Neměl jsem nějaký extra závažný důvod, spíš jsem chtěl lépe vypadat a lépe se i cítit.

Zkusil jsem používat aplikaci Kalorické tabulky a samotného mě překvapilo, jak šlo vše jednoduše. Čtyři měsíce už poctivě vyplňuji, co jsem snědl a vypil, a snažím se mít zelená kolečka energie a živin. Pro mě jako ajťáka je to taková obdoba počítačové hry.


Vývoj Tomášovy váhy od 9. září 2022 do 11. ledna 2023 (z 97 kg na 80 kg)

V praxi to znamená, že jsem přestal jíst sladké a omezil tuky v jídle. Naopak jsem přidal protein a tekutiny.

Zhubl jsem 17 kilo, tj. 18 % hmotnosti.

Projevilo se to na mém zdraví. O hodně se mi snížila klidová tepová frekvence a také se mi zlepšily hodnoty tlaku a cholesterolu.

Projevilo se to na kurtu. Najednou jsem porazil několik soupeřů, se kterými jsem nikdy v životě neuspěl.

Projevilo se to při běhání. Mám pocit, jako by mě při běhu někdo nadnášel. Tak ono si zkuste běžet několik kilometrů a v každé ruce nést devítikilový balík šesti vod…


Před a po :)

Ještě děláš nějaké další sporty mimo squashe a badmintonu?

Nikdy jsem moc nesportoval, jako dítě jsem také žádný sport nedělal. Občas si zaběhám, ale pak mám půl roku kašlíček a horkotěžko zvládám odehrát zápasy.

Také tenhle rozhovor se mnou nevznikl kvůli mým sportovním výsledkům, ale díky mé vytrvalosti :-)


Tomáš na squashovém turnaji

Jsem pyšný otec. Dcera Klaudie hraje od mala stolní tenis. Sice nikdy nebyla v žákovské nebo dorostenecké reprezentaci, ale vždycky se výsledkově pohybovala těsně pod ní. Určitě patří mezí 10 nejlepších stolních tenistek v Plzni. Teď už je čerstvě dospělá a získala trenérskou licenci a pravidelně trénuje děti.

Doma má mnoho desítek medailí a pohárů, například stříbrnou medaili z Olympiády dětí a mládeže v ČR.


Dcera Klaudie v akci.

Jaký je tvůj nejlepší sportovní zážitek?

Podělím se o dva zážitky.

Jsem v hale sportovního stadiónu v Linzi, je zde více než 70 stolů na ping-pong, nejlepší hráčky z celé Evropy i světa. A moje asi devítiletá dcera ukončuje finálovou bitvu v útěše (na turnajích VAŠÍ LIGY tomu říkáme “žumpička”) odvážným a nechytatelným topspinem přesně do růžku stolu.

Druhý zážitek je z maratónu v Berlíně. Sice jsem byl jen jedním z čtyřiceti tisíc účastníků, ale dokončil jsem… A o rok později jsem stejnou trasu absolvoval v jemném dešti na inline bruslích - a opět jsem přežil…


Turnaj v Linci

Jaký je tvůj nejhorší sportovní zážitek?

Nevím … i ty prohrané zápasy jsou často obohacující. Nebo běhání v noci a v dešti časem vypadá jako heroický výkon.

Po maratónu v Berlíně jsem více než rok kulhal a pak šel na operaci kotníku. Od té doby se ve většině případů odrážím spíš levou a ne pravou nohou - pokud vás porazím ve squashi, tak vás vlastně porazil poloviční mrzák ;-)

Jaká by byla tvoje vysněná dovolená, pokud bys neměl žádné omezení v rozpočtu?

Asi to není pro mě ta správná otázka … své sny si postupně plním a není to jen o penězích.

Tome, díky za rozhovor! Mimochodem my spolu máme ve squashové lize vyrovnanou bilanci 3:3, ale Tomáš mě teď na turnajích poráží :)

Petr

Petr
Petr Lundák

Diskuze ke článku

Prosím přihlas se pokud chceš komentovat. Nemáš účet na VAŠÍ LIZE? Zaregistruj se!