Načítám…
Aby to pěkně vyšlo

Aby to pěkně vyšlo

V sobotu 23. listopadu se na Hamru v Braníku uskutečnil velký badmintonový den. Na badmintonovou testovačku našich partnerů Victor a SportObchod.cz totiž ihned navazoval turnaj čtyřher a poté nás čekaly tradiční singly.


ČTYŘHRY: Hrací systém Aby to pěkně vyšlo

Nejlepší, co může organizátor hned na úvod udělat, je hráčům zamotat hlavy hracím systémem. To se mi povedlo dokonale, protože Aby to pěkně vyšlo nepatří mezi tradiční turnajové systémy. Vše spočívalo v tom, že bylo potřeba skupiny mírně pokročilí (14), středně pokročilí (15) a pokročilí (3) nějak pěkně pospojovat dohromady tak, aby si všichni dostatečně zahráli a zároveň, aby to bylo jasné a přehledné.

Aby si všichni dostatečně zahráli bylo důvodem toho, proč zezačátku některé páry čekaly na své zápasy delší dobu než obvykle. Tři čtyřčlenné skupiny se totiž měly prostřídat na dvou kurtech. Některé tak čekaly na svůj zápas více než půl hodiny. V hlavě organizátora se v tu chvíli míchaly dva pocity: první byl, že zdrhne někam do lesa a vypne telefon, aby ho nikdo nemohl najít. Ten druhý vycházel ze zkušeností. 

Na zbylých osmi kurtech totiž hrály 4 pětičlenné skupiny. Každá měla své dva kurty. A praxe jasně ukázala, že přibližně po hodině dochází k tomu, že tři páry čekají na dohrání zápasu zbylých dvou párů, aby mohly lapit soupeře pro další zápas. A druhý kurt v tu chvíli bývá třeba i patnáct minut prázdný. A to se naštěstí potvrdilo.

Aby to bylo jasné a přehledné se podařilo tak nějak napůl. 14, 15 a 3 nejsou úplně ideální turnajové počty. Po velkém přemýšlení jsem nakonec pokročilé spojil se středně pokročilými hned od začátku. Měl jsem tedy dvě skupiny - mírně pokročilé (14 párů) a středně pokročilé (18).

Středně pokročilí hráli ve dvou čtyřčlenných a dvou pětičlenných skupinách. Po odehrání skupin jsem poslední páry z pětičlenných skupin přesunul do pavouka mírně pokročilých a dále se tak pokračovalo v ideálním počtu 16 mírně pokrčilých a 16 středně pokročilých. Organizátorova mise splněna!

A jak si vedli hráči a hráčky?

Zajímavé bylo sledovat, jak si páry, které se přihlásily do pokročilých, povedou ve srovnání se středně pokročilými a dále pak jestli páry po základních skupinách přesunuté ze středně do mírně pokročilých potvrdí roli favoritů.

Vyšlo to půl na půl. Turnaj středně pokročilých vyhráli pokročilí Oma / Mao - Marek Pokorný S Ondrou Bernáthem. Další pokročilí ale skončili čtvrtí (LeMoN - Martin Lederer, Roman Modlinger) a osmí (Pivní Povaleči - Lukáš Daněk, Tomáš Kačinetz). Z mého pohledu ale spíše došlo k tomu, že se pokročilé páry před turnajem podceňovaly a přihlásily se do nižší úrovně, než že by pokročilí nesplnili očekávání.

Turnaj mírně pokročilých pak vyhrála ze středně pokročilých přesunutá dvojice Sobota (Marek Frait a René Weinzettl), druzí přesunutí pak skončili na čtvrtém místě (MarMar - Martin Vondrák, Marcela Weinzettl).

Mírně pokročilíNázev týmuHráč 1Hráč 2
1. SobotaMarek FraitRené Weinzettl st.
2.KaMaKatka DvořákováMartin
3.VagoniLadislav VávraLucie Hamanová
4. MarMarMarek VondrákMarcela Weinzettl
5.Dream TeamIveta PechováJan Malý
6.UhříciJiří UherTereza Uhrová
7.K+OOndřej VondrákKateřina Šimková
8.Patík & MatíkKamil DuničkaMonika Kuncová
9.K+MKarel SvětlýMiloš Tarant
10.Léňa a FílaFilip SkřivánekLenka Nedvědová
11.StaňkovciJan StaněkMichaela Staňková
12.Petr a LuciePetr MatochaLucie Pospíšilová
13. MOMPRAPetr MikolajekMaria Argenskaya
14.MiMoMiroslav JurásekMonča Poláková
15.MaxíciAntonín BadalíkJiří Knížek
16.PaPetPetra ŽílováPavla Bělohlávková



Středně pokročilíNázev týmuHráč 1Hráč 2
1. Oma / MaoOndřej BernáthMarek Pokorný
2.Bum bácDavid SollierMichal Vach
3.NováčciKatka KašparováMichal Vácha
4. LeMoNMartin LedererRoman Modlinger
5.Ježkovy voči!Radek ŠindelářLucie Průšová
6.BožíDarina LankováJan Dvořák
7.Team DrogonRichie TimothBala Raveendran
8.Pivní PovalečiLukáš DaněkTomáš Kačinetz
9.PajDaDaniela HonkováPavel Dvořák
10.493 km/hLadislav NavrátilMarek Dlask
11.RYZÍ TEAMPavel ZitaHonza Rys
12.GumkáčiPetr SlavíčekBohouš Květenský
13. HusaMartin ŠturmaJirka Humhal
14.ČeryJana RyšánkováPetr Čech
15.Lob pod sítíLukáš VystrčilKarolina Bubeníková
16.Chňapík & sonsRadek IltisMartin Klemes

Jednotlivci: Maršoun ve zprávách!

V jednotlivcích se nakonec sešlo 70 účastníků. Plný byl turnaj začátečníků a mírně pokročilých (32), téměř ideální počty hráčů pak navštívily kategorie středně pokročilých (15) a pokročilých (23).

V mírně pokročilých si pozornost zasloužil Honza Maršoun. Po každém zápase hlásil, že Maršoun jede, až nakonec přidal, že se máme v neděli koukat na Branky, body, vteřiny. To znamenalo jediné - unikátní vítězství tohoto unikátního borce!

Pozornosti ale nesmí uniknout ani skvělý výkon Mirka Sedláčka, který skončil celkově druhý a cítím, že brzy už nám také přeskočí do vyšší kategorie. Třetí místo celkově vybojovala Petra Zarembová! 

Odstavec v reportáži jsem také slíbil Martinu Novotnému, který tentokrát nezářil, dalo by se říct, že světlo spíše pohlcoval. Jeho výkony nebyly oslnivé, ale tlumící. Dvacáté šesté místo bude v jeho badmintonové kariéře velkým varovným prstem - tudy ne, Martine! Příště zase lépe!

Ve středně pokročilých se po třech letech záhadným způsobem vyskytl Láďa Vávra, který jen prokázal svůj špatný odhad. Láďo, pokročilí. Pokročilí jsou tvoje kategorie. A pozor také na Kláru Pšenkovou! Tentokrát skončila na čtvrtém místě. Ještě chvíli a budeme tu po hodně dlouhé době mít vítězku středně pokročilých. Držím palce!

V pokročilých se opět sešel velmi kvalitní materiál v čele s Jirkou Nývltem, kterého tentokrát v semifinále potrápil a do třech setů dotáhl Vláďa Křivánek. Tříseťák si pak Jirka zahrál i ve finále s Alešem Hanlem.

Jenže když Jirkovi začíná trochu téct do bot, přepne na úplně jiný stupeň a soupeře nakonec přehraje. Jak v zápase s Vláďou, tak i Alešem rozhodla Jirkova dlouhá bodová šňůra, na kterou kluci nedokázali zareagovat.

Nejlepší a žumpička

Začátečníci a mírně pokročilí
1. Jan Maršoun, Petra Zarembová (3.)
2. Mirek Sedláček, Katka Dvořáková (8.)
3. Jan Povolný (4.), Renata Boušková (17.)
5. Tomáš Weidinger
9. Lukáš Voborník
17. Renata Boušková

Kompletní pořadí kategorie Začátečníci & mírně pokročilí

P.S.: Na fotkách chybí Katka Dvořáková, která ale skončila na druhém místě i ve čtyřhrách - v turnaji mírně pokročilých. Tam na fotce je - druhá zleva.

Středně pokročilí
1. Láďa Vávra, Klára Pšenková (4.)
2. Tomáš Bolard
3. Martin Duda
5. Petr Hron
9. Lukáš Strejc, Michal Vach, Jirka Kočka

Kompletní pořadí kategorie Středně pokročilí

Pokročilí
1. Jirka Nývlt
2. Aleš Hanl
3. Vláďa Křivánek
5. Petr Svoboda
9. Alex Tkachenko
17. Láďa Koudelka

Kompletní pořadí kategorie Pokročilí

Zbývá už jen kvízová otázka, poděkování a rozloučení

Vezmeme to odzadu. Loučím se s vámi a těším se příště:

Děkuji všem hráčům a hráčkám, kteří dorazili v tak velkém počtu.

Za poukaz do slosování děkuji Futurento - zábavní centrum budoucnosti a Bowling Radava.

Za testovací rakety pak děkuji Victor Sport ČR.

Za fotky z jednotlivců děkuju Honzovi Říšskému.

A končíme kvízem: Kdo je tohle? A dal to?


Jakub Hojer

Jakub Hojer - správce ligy v Praze

Nejbližší podobná akce

Diskuze ke článku

Image 1
Petr Hron - Podle krváku a úpění ve sprše tipuji Davida Nedbala. Jak ho znám, tak to dal:-))))
26. listopadu 2019, 22:40
Prosím přihlas se pokud chceš komentovat. Nemáš účet na VAŠÍ LIZE? Zaregistruj se!

Platební metody

Platební metody